Bij veel triathlonwedstrijden is het zwemonderdeel in het buitenwater. Ben je alleen gewend om te zwemmen in een zwembad? Dan is het best wel omschakelen! Veilig zwemmen vergt in buitenwater meer voorbereiding dan in een zwembad met elastieken. Het is dus slim om voor een wedstrijd regelmatig te trainen in het buitenwater. Zeker tijdens trainingen is veilig zwemmen in buitenwater erg belangrijk. Zwem bijvoorbeeld met een maatje, zorg dat er iemand mee is om je in de gaten te kunnen houden en zwem met een safer swimmer. Ook kan je kijken naar de officiële buitenzwemplekken. Daar wordt de kwaliteit van het zwemwater in het zwemseizoen regelmatig getest!
Veilig zwemmen met safer swimmer / Safe swimmer
In het buitenwater ben je niet altijd goed zichtbaar voor boten. Gelukkig zijn er verschillende “safer swimmers” verkrijgbaar. Dat zijn een soort kleine boeitjes met een felle kleur die boven water drijven waardoor je veel beter zichtbaar bent. Daarnaast is het voor veilig zwemmen ook belangrijk om altijd iemand mee te nemen. Iemand die ook zwemt, of die jou van de kant in gaten kan houden. Zo’n safer swimmer is dan ook handig, mensen kunnen altijd zien waar je bent. Tijdens een triathlonwedstrijd hoef je (en mag je meestal ook) geen safer swimmer te dragen.
Een safer swimmer kopen
Er zijn verschillende safer swimmers verkrijgbaar op de markt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een basic variant voor het buitenzwemmen, maar ook voor een variant waar je makkelijk sleutels of andere waardevolle spullen in kan opbergen. Deze safer swimmers zijn verkrijgbaar in verschillende webwinkels.
Originele safer swimmers voor veilig zwemmen
Hieronder vind je de officiële safer swimmers voor veilig zwemmen. Deze zitten vast aan een touw aan een riem rond je middel. Ze drijven dus een stukje achter je aan. Je went erg snel aan het zwemmen met een safer swimmer. Zelfs tijdens je eerste zwemtraining met deze zwemboei vergeet je al dat je met een boei zwemt.
Officiële buitenzwemplekken
Ga je trainen in het buitenwater? Kijk dan eens op de website van zwemwater waar je officiële buitenzwemplekken kan vinden. Op deze plekken wordt er tussen 1 mei en 1 oktober gecontroleerd op de waterkwaliteit. Zo weet je zeker dat er geen blauwalg of verschillende bacteriën in het water voorkomen. Dit is vooral belangrijk voor mensen die een verhoogd risico hebben op infecties.

Angst voor zwemmen in buitenwater
Als je rondvraagt in je omgeving of als je eens een kijkje neemt op verschillende online triathlon community’s, zal je zien dat er heel veel mensen zijn met een angst voor het zwemmen in buitenwater. Misschien heb je er zelf ook wel last van. Deze angst voor het zwemmen in open water kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je bang zijn voor de dieren in het water en bang omdat je niet goed kan zien wat er om je heen is. Sommige mensen raken in paniek als ze in een triathlon starten met veel mensen om zich heen.
Ik spreek regelmatig mensen die om verschillende redenen het zwemmen in buitenwater steeds meer vermijden. Begin met oefenen in rustig en overzichtelijk water. Zo kun je langzaam wennen aan de omgeving. Een zwemcoach of ervaren zwemmers kunnen je begeleiden en tips geven om je zelfvertrouwen te vergroten. Denk ook aan het gebruiken van zwemboeien voor zichtbaarheid en veiligheid. Door stap voor stap je grenzen te verleggen, kun je deze angst beter beheersen!
Trainingen en cursussen voor zwemmen in buitenwater
Er worden soms ook speciale workshops of cursussen gegeven voor het zwemmen in buitenwater. Animo sportpsychologie heeft speciale trainingen aan om over je angst heen te komen. Dan krijg je bijvoorbeeld tips over het ritme van je ademhaling en tips hoe je ervoor kan zorgen dat je in een rechte lijn blijft zwemmen. Deze tips kunnen ervoor zorgen dat je angsten wat minder worden.