10 redenen waarom triathlons goed zijn voor kinderen!

Triathlon voor kinderen

Als kinderen opgroeien ontdekken zij meerdere sporten. Sommige kinderen vinden al snel een sport waar ze van houden, terwijl anderen blijven hoppen van sport naar sport. Dan zijn er ook kinderen die van alles houden. Ze genieten ervan om in de zomer te spelen in het zwembad, in de herfst op de fiets naar school te gaan en in de lente rond te rennen in de speeltuin. Dus waarom zou je geen sport proberen die alles omvat wat jouw kind graag doet? 10 redenen waarom jouw kind een triathlon moet gaan proberen!

Zorgt dat ze actief bezig zijn

De belangrijkste en waarschijnlijk meest eenvoudige reden dat je kind een triathlon moet proberen, is dat het ervoor zorgt dat ze actief zijn. Wanneer kinderen van jongs af aan gewend zijn om veel te bewegen en hier plezier uit halen, is de kans groter dat ze dit op latere leeftijd ook blijven doen.

Helpt tegen verveling

Met drie sporten in één is trainen voor een triathlon zeker niet saai. Als je kind op een dag geen zin heeft om te rennen, kan hij in plaats daarvan gemakkelijk gaan zwemmen of fietsen. Op een dag kun je aan verschillende sporten werken. Zo vallen kinderen niet in het monotone ritme, dat sommige andere sporten wel hebben. Triathlon is een sport die de deelnemer voortdurend uitdaagt. Er is altijd wel een nieuw doel om te stellen!

Ze leren drie sporten kennen

Als jouw kind nog steeds probeert uit te vinden welke sporten hij of zij het leukst vindt, is triathlon de perfecte introductie tot niet één sport maar drie! Bij het trainen voor een triathlon, leert jouw kind om te zwemmen – in een zwembad of in open water – te rijden op een fiets en hard te lopen. Als ze later besluiten dat een van die sporten gewoon niet voor hen is, zijn er altijd variaties die ze kunnen proberen, zoals een duathlon (hardlopen en fietsen) aquathlon (zwemmen en hardlopen) of aquabike (zwemmen en fietsen).

Amazon

Triathlon-Training voor Kids

11,24
2 nieuw vanaf €11,24
Gratis verzending
Amazon.de
Prijs gecheckt op 25 september 2023 08:13

Triathlon voor Kids: Motivation and Training

24,90
23 nieuw vanaf €24,90
8 tweedehands vanaf €14,60
Gratis verzending
Amazon.de
Prijs gecheckt op 25 september 2023 08:13

Het gaat de negatieve effecten van sportspecialisatie tegen

Het hele jaar door dezelfde sport uitoefenen kan, volgens onderzoeken, leiden tot minder energie, waardoor kinderen sneller met een sport zullen stoppen. Ook kun je op jonge leeftijd niet voorspellen waarin een kind zal uitblinken. Onderzoek toont dan ook aan dat sportdiversificatie meer voordelen heeft dan de voordelen van sportspecialisatie. Volgens een onderzoek: “Deelnemen aan verschillende sporten zal hen helpen fysiek, cognitief en sociaal te groeien in een positieve omgeving”, “Versterkt emotionele en zelfregulerende vaardigheden” en “Het kind krijgt meer intrinsieke motivatie door het plezier van sporten”.

Triathlon is een sport zonder houdbaarheidsdatum

Triathlon is echt een sport voor alle leeftijden, voor kinderen maar ook voor senioren. Wedstrijden staan dan ook open voor alle leeftijdscategorieën. Het is geen zeldzaamheid om triatleten van 70 of 80 jaar over de finish te zien komen. Kinderen die op jonge leeftijd kennismaken met een triathlon kunnen daar hun hele leven van profiteren.

Goed voor het ontwikkelen van hun wiskundige vaardigheden

Triathlon is een sport waar je te maken krijgt met veel cijfers. Als kinderen meer over de triathlonsport leren, leren zij ook om afstand, hartslag, snelheid en tussentijden te berekenen. Kijk niet gek op als zij deze berekeningen op korte termijn al uit hun hoofd kunnen doen!

Ze leren zich snel omkleden

De overgangen (transities) tussen de sporten zijn een belangrijk onderdeel van een triathlon. Tijdens een wedstrijd moet je bijvoorbeeld een wetsuit uittrekken, een helm opzetten en je fiets pakken. Dit onderdeel proberen triatleten zo efficiënt en snel mogelijk te doen. Wie weet leert jouw kind wel om zich snel om te kleden en efficiënt te werken. 😉

Sporten en reizen combineren

In Nederland zijn er meer dan voldoende triathlonwedstrijden voor kinderen te vinden. Als jouw kind echt enthousiast is over de sport, is het wellicht leuk om eens een triathlon in het buitenland te proberen. Op deze manier kun je sporten en op vakantie gaan op een leuke manier combineren. Overal ter wereld worden fantastische races georganiseerd. Kinderen komen dan ook in aanraking met andere culturen en landen.

Het ontwikkelt hun doorzettingsvermogen

Triathlon is een sport waarin doorzettingsvermogen erg belangrijk is. Of het nu tegen het einde van een wedstrijd is, je te maken krijgt met een lekke band of je lichaam raakt vermoeid, triatleten staan erom bekend niet snel op te geven. Jouw kind leert een gezonde dosis doorzettingsvermogen te ontwikkelen.

Er worden leuke activiteiten georganiseerd

Naast de triathlonwedstrijden voor kinderen zelf, worden er vaak veel activiteiten georganiseerd. Van dansfeestjes tot lekker eten. Kinderen die deelnemen aan triathlons zijn vaak al tijdens hun eerste triathlon al enthousiast voor de volgende wedstrijd!

Bonus: Teamspirit

Een voordeel van teamsporten zoals bijvoorbeeld hockey en voetbal is dat kinderen leren samenwerken. Je leert als kind dat het niet handig is om zelf te willen scoren door de bal in eigen bezit te houden. Je moet samenwerken en de bal overspelen om het beste resultaat te behalen.
De laatste jaren zijn de team-relay wedstrijden steeds populairder aan het worden. In deze wedstrijden strijden teams van mannen en vrouwen in een estafettevorm om de titel. Deze wedstrijden zijn korter, explosiever en een echt spektakel voor de kijker. Ook leren kinderen dat je elkaar kan aanmoedigen en met elkaar een mooi resultaat neer kan zetten.

Banner onder


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Plaats een reactie