Waar kan je terecht voor triathlon trainingskampen?

triathlon trainingskampen

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

In het artikel waarin je kan lezen over de verschillende voordelen van een triathlonvakantie lees je over de twee verschillende soorten triathlonvakanties. Ten eerste kan je op een trainingskamp gaan. Een trainingskamp voelt als een vakantie omdat je er even helemaal uit bent en omdat je vaak ook het betere weer opzoekt. Tijdens een trainingskamp train je heel veel en krijg je tijdens de trainingen veel begeleiding van trainers en coaches die de reis organiseren of mee gaan met de reis. De andere optie is het zelf organiseren van een triathlon vakantie. Er worden jaarlijks meerdere triathlon trainingskampen georganiseerd. Sommige trainingskampen worden vanuit Nederland georganiseerd, al kan je ook kiezen uit een Engelstalig trainingskamp dat vanaf het buitenland wordt georganiseerd.

Wat is een triathlon trainingskamp?

Een triathlon trainingskamp is een meerdaagse informatieve trainingsreis waarin je veel trainingen afwerkt en waarin er tijdens de trainingen vaak extra aandacht is voor techniek. Er zijn trainingskampen waarin je een heel vol programma hebt, maar ook trainingskampen waar je buiten de trainingen kan kiezen om zelf extra te trainen (bijvoorbeeld een extra ronde te fietsen) of om gewoon vakantie te houden. Tijdens veel trainingskampen is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen en het verkrijgen van informatie door middel van lezingen. De inhoud van trainingskampen kunnen van elkaar verschillen.

Verschillende soorten trainingskampen

Vanuit Nederland worden er verschillende trainingskampen georganiseerd (in het buitenland). Zo worden er bijvoorbeeld trainingskampen georganiseerd waarin de focus ligt op een bepaald triathlononderdeel. Ook heb je trainingskampen waarbij er extra aandacht is voor het zwemmen of juist voor het fietsen of hardlopen. Vaak is het dagprogramma in deze trainingskampen iets minder vol dan wanneer je alle onderdelen traint. Er zijn ook trainingskampen waar er extra begeleiding is van een masseur en/of fysiotherapeut. Bij de meeste trainingskampen wordt het verblijf geregeld, net als het ontbijt, de lunch en het avondeten. Vaak wordt er ook de mogelijkheid geopperd om een racefiets te huren. Ook de vliegreis wordt vaak geregeld, net als het vervoer van en naar het vliegveld en het vervoer naar de verschillende trainingslocaties.

Bij sommige trainingskampen dien je aan alle trainingen deel te nemen, bij anderen kan je zelf bepalen aan welke trainingen je mee wilt doen. Er zijn trainingskampen waarbij je alles in één groep doet en op elkaar wacht. Er zijn ook grote trainingskampen met meerdere begeleiders waarbij groepen worden gemaakt op niveau. Zo kan je fietsen en trainen op je eigen snelheid.

Er zijn zoveel verschillen tussen de trainingskampen dat het belangrijk is om je te verdiepen in de verschillen en te kiezen voor een trainingskamp dat past bij jouw voorkeuren.

Trainingskampen georganiseerd vanuit Nederland

Vanuit Nederland worden er veel trainingskampen georganiseerd in het buitenland. Het voordeel hiervan is dat de trainingen en eventuele lezingen in het Nederlands zijn en dat de andere deelnemers aan deze reis ook Nederlands spreken. Trainingskampen kunnen worden georganiseerd door triathlonverenigingen maar ook door triathloncoaches.

Triathlon trainingskampen georganiseerd door triathlonverenigingen

Er zijn veel triathlonverenigingen die (soms zelfs een aantal keer per jaar) een trainingskamp organiseren. Dit kan een trainingskamp van een paar dagen zijn in Nederland of net over de grens, of een trainingskamp van (meer dan) een week in het buitenland. Een voordeel van het deelnemen aan een trainingskamp georganiseerd door de triathlonvereniging waar je lid bent is dat je met bekende verenigingsleden en bekende trainers op reis gaat.

Trainingskamp georganiseerd door triathloncoaches en -trainers

Er zijn verschillende triathloncoaches in Nederland die trainingskampen organiseren. Wanneer je in Google zoekt op triathlon trainingskampen zie je Tricamps Mallorca als een van de eerste resultaten tevoorschijn komen. Bij deze (gespecialiseerde) trainingskampen is topcoach Eric van der Linden betrokken. Eric van de Linden was tot 2014 bondscoach bij de Nederlandse Triathlon Bond en is sindsdien werkzaam als nationale én internationale topcoach triathlon. Het voordeel van de triathlon trainingskampen georganiseerd door triathloncoaches is dat er iemand met je meekijkt en meedenkt anders dan de trainers van jouw eigen triathlonvereniging. Tijdens zo’n trainingskamp leer je vaak nieuwe mensen kennen.

Triathlon trainingskampen georganiseerd door reisbureaus met actieve reizen

Er zijn ook verschillende actieve reisbureaus die triathlon trainingskampen organiseren. Deze organisaties bieden vaak vele trainingskampen aan in het jaar, soms zelfs op verschillende locaties. Bij enkele reisorganisaties kan je zelfs op verzoek een trainingskamp laten

Trainingskampen in het buitenland

Naast de trainingskampen in het buitenland die worden georganiseerd vanuit Nederland, kan je er ook voor kiezen om deel te nemen aan een trainingskamp in het buitenland die vanuit daar worden georganiseerd. Tijdens deze trainingskampen worden de trainingen vaak in het Engels gegeven.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.