Wedstrijdriem/startnummerband: Wat is het en waar vind je ze?

wedstrijdriemen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wanneer je op zoek gaat naar triathlonkleding en accessoires zal je naast riemen met ruimte voor bidons (ook wel drinkgordels genoemd) ook wedstrijdriemen (ook wel startnummerbanden genoemd) tegenkomen. Deze startnummerbanden zijn een must-have voor op je triathlon wedstrijd paklijst. Maar wat zijn wedstrijdriemen? Waar koop je een goede wedstrijdriem en op welke plek kan je de wedstrijdriem het beste dragen tijdens een race? De antwoorden op deze vragen vind je in deze blog.

Wat is een wedstrijdriem?

Een wedstrijdriem is een dunne elastieken riem waar je een startnummer aan vast kan maken. Meestal kan je het startnummer vast maken door middel van elastische koordjes en een sluitclip, met veiligheidsspelden of door middel van drukkers. De meningen verschillen nogal over hoe je het startnummer het beste kunt bevestigen. Het zou mooi zijn als je de verschillende manieren uit kunt proberen voor een wedstrijd. Zo weet je zeker dat de manier die je kiest goed werkt. Ook bevatten niet alle startnummers gaatjes, hierdoor kunnen sommige bevestigingsmethodes al afvallen. De meeste wedstrijdriemen zijn gemaakt van elastisch materiaal. Er zijn wedstrijdriemen met ritsen en vakjes verkrijgbaar zodat je er ook een aantal belangrijke (kleine) spullen in kwijt kunt, denk bijvoorbeeld aan repen of gelletjes. Sommige startnummerbanden bevatten lusjes waar je ook gelletjes in kwijt kan.

Hoe draag je de wedstrijdriem?

Wanneer je een wedstrijdriem draagt om je middel, kan het zijn dat de riem tijdens het hardlopen omhoog schuift. Dit is ook de reden waarom veel triatleten ervoor kiezen om de riem zo laag mogelijk te dragen, bijvoorbeeld onder de billen of schuin over de heup. Hierdoor schuift de riem niet omhoog. Ook zou je hem kunnen dragen in de taille. Het is slim om voor de wedstrijd eens te trainen met de startnummerband om. Zo kan je kijken op welke plek de startnummerband goed blijft zitten tijdens het hardlopen.

Waar koop je een startnummerband?

Er zijn verschillende webwinkels waar je een wedstrijdriem kan aanschaffen. Iedere wedstrijdriem heeft weer zijn eigen kenmerken. Hieronder vind je verschillende webwinkels die wedstrijdriemen aanbieden. Bekijk ook: Startnummerband prijsvergelijker

Wiggle

Bekijk de wedstrijdriemen | Wiggle

In de Wiggle webwinkel vind je verschillende, verstelbare, startnummerbanden van de merken HUUB, Orca, Zone3 en 2XU. Er is ook een startnummerband verkrijgbaar speciaal voor kinderen van het merk Zone3. Voor een startnummerband uit de Wiggle webwinkel ben je tussen de 9 en 18 euro kwijt. Naast de wedstrijdriemen vind je ook speciale (neopreen) chipbanden.

Wiggle wedstrijdriem

Decathlon

Bekijk de startnummerbanden | Decathlon

Bij de Decathlon kan je ook terecht voor startnummerbanden, nummerbanden. Er zijn twee verschillende wedstrijdriemen van Aptonia (het triathlonmerk van Decathlon) verkrijgbaar. Qua maat lopen ze van S tot XXXL. Er is een startnummerband verkrijgbaar voor de kortere triathlonafstanden en voor de lange triathlon afstanden. De startnummerband voor de langere afstanden bevat meer ruimte voor gels en repen. Voor deze startnummerband ben je 5,99 of 9,99 kwijt.

Aptonia wedstrijdriem

FlipBelt

Bekijk de wedstrijdriemen | Flipbelt

Een duurdere wedstrijdriem is de FlipBelt. Dit is een dikkere elastieken band met openingen waar je spullen in kan opbergen. Omdat de band platte naden en randen heeft, heb je geen last van schuurplekken. Waar je andere wedstrijdriemen kan verstellen, koop je deze in een maat die bij jou past. De FlipBelt is verkrijgbaar in verschillende modellen: Zo heb je het basic model, een model met ritsjes, een model met reflecterende stukken en met ruimte om water mee te nemen. Al deze modellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. De prijzen van de FlipBelts variëren tussen de 30,00 en 65,00 euro. De prijzen liggen dus een stuk hoger dan andere startnummerbanden.

Optrimize

Categorie: Hardlopen, Triathlon

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: