Dingen die je misschien niet wist van de grote fiets tours

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

De Grand Tours zijn drie grote professionele wedstrijden waar de beste wielrenners in de wereld het met elkaar opnemen over een variërend terrein. De wedstrijden bestaan uit verschillende etappes die verspreid zijn over drie weken en rond de 175 wielrenners nemen het tegen elkaar op. Deze wedstrijden zijn de tests voor de beste all-round wielrenners van de wereld. De persoon met de snelste tijd over alle etappes is de winnaar. Onder de Grand Tours valt de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta a España.

Leuke dingen die je misschien niet wist over de Grand Tours

Als we kijken naar de fietsen die gebruikt worden door de winnaars van de Grand Tours, dan is er een merk die boven de anderen uitkomt. 26 van de 75 Tours van de afgelopen 30 jaar zijn gewonnen door een fietser op een fiets van het merk Pinarello, mede te danken aan de dominantie van Team Sky en Banesto in de jaren ’90. Andere merken die vaak winnen in de tour zijn bijvoorbeeld Specialized, Trek en Cannondale, de grote Amerikaanse merken. Ook het Spaanse merk BH haalt goede resultaten binnen. 

Een ander leuk feitje is om te kijken naar de gemiddelde snelheid waarop de tour wordt gereden. De gemiddelde snelheid lag rond 1950 net boven de 30 kilometer per uur, en ligt in de afgelopen jaren zelfs tegen de 40 kilometer per uur aan. Dit komt door de ontwikkeling van technieken om de fietsen lichter te maken, aerodynamica te verbeteren en natuurlijk de atleten die steeds beter worden in hun sport. De snelste tour is gereden door Lance Armstrong die in 2005 met een gemiddelde snelheid van 41,7 km per uur de Tour de France uitreed.

Een ander leuk feitje dat je misschien niet weet is dat er meer dan 42000 flessen water worden gebruikt door de verschillende wielrenners. Als je de Tours kijkt zie je bijvoorbeeld wel dat de bidons worden weggegooid door de renners als deze op zijn, en ze nieuwe aanpakken van hun team. Dit wordt gedaan om zo veel mogelijk gewicht te besparen tijdens de wedstrijd. Hoe minder gewicht de renner heeft, hoe sneller ze natuurlijk zullen fietsen.

Tijdens elke etappe van een Grand Tour verbrand de gemiddelde rijder rond de 4000 tot 5000 calorieën. Dat is rond de 123900 calorieën voor de hele race! Het aantal keer dat de trappers worden rondgedraaid per minuut is 90, en het gemiddelde van de gehele race ligt rond de 500000 revoluties.

De regels van de tour zijn over de jaren erg veranderd. Voor 1960 dronken de rijders van de tour voor de wedstrijd alcohol om de pijn tijdens de ritten te verminderen. Omdat alcohol later als een stimulerend middel werd gezien is dit uiteindelijk verboden geworden.

De Grand Tours zijn een van de grootste sportwedstrijden

Als de Grand Tours bezig zijn is er vaak niks anders op de televisie. Een groot deel van de Nederlandse bevolking kijkt de tour de France door de spannende ritten, mooie natuur om de ritten heen en natuurlijk de prachtige sfeer om de wedstrijd heen, of natuurlijk de sportweddenschappen Nederland om in te zetten op de persoon waarvan jij gaat denken dat hij gaat winnen. Vaak zie je aan de zijkant van de rit allemaal mooie kunstwerken gemaakt door bewoners in de buurt.

De Grand Tours zijn over de hele wereld erg populair, en er zijn veel leuke feitjes te vinden over deze wedstrijden. Over de jaren heen blijven ze nog verder ontwikkelen en worden de wedstrijden natuurlijk veel spannender om te kijken.

Optrimize

Categorie: Reizen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: