Een GPX bestand maken vanaf Google Maps

Google Maps naar GPX bestand omzetten

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Gebruik je een fietsnavigatie zoals bijvoorbeeld de populaire Wahoo ELEMNT Roam? Dan ben je zeker bekend met de term GPX. Dit is een bestand waarin een bepaalde route met meerdere gegevens in opgeslagen. Deze bestanden kun je inladen op een geschikt GPS-apparaat, zodat je de route mee kan nemen tijdens bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Vrijwel alle fiets- en wandelnavigatie ondersteunen routes in GPX-formaat. Het is mogelijk om een route te maken in Google Maps en deze om te zetten naar GPX. Zo kun je snel en eenvoudig een route maken en inladen op een geschikte GPS navigatie! Deze methode gebruiken wij vaak, omdat Google Maps erg fijn werkt om routes mee te maken.

Wat is GPX-bestand of GPX file?

Een GPX bestand, ook wel GPS Exchange indeling genoemd, is een XML schema. In het bestand worden waypoints, tracks en routes opgeslagen. Daarnaast worden gegevens zoals locatie, hoogte en tijd opgeslagen in het bestand. Op deze manier kunnen routes en routegegevens eenvoudig worden uitgewisseld tussen GPS-apparaten, zoals fietscomputers. Fanatieke wandelaars, fietsers, mountainbikers en ook zeker bikepackers delen onderling routes via een GPX-bestand.

Een route maken via Google Maps

Via Google.nl/maps kun je eenvoudig routes maken. Zorg er wel voor dat je een juiste route maakt voor de activiteit die je wilt gaan doen. Je kan via Google Maps namelijk zowel wandel- als fietsroutes maken. Ben je nog niet gewend om via Maps een route te maken, dan is het wellicht even puzzelen hoe het werkt. Als je het eenmaal doorhebt, dan is het erg eenvoudig! In de onderstaande video bekijk je meer over een fietsroute aanmaken via Google Maps.

Van Google Maps route naar een GPX-bestand

Als je de route hebt gemaakt, kun je deze binnen een paar tellen omzetten naar een GPX-bestand. Wij doen het altijd op de volgende manier:

 1. Maak een route in Google Maps
 2. Kopieer de link in de bladwijzerbalk.
 3. Ga naar de website: https://mapstogpx.com/
 4. Kopieer de volledige Google Maps link van de route in balk met “Paste  your Google Maps link here”. Dit is de hele link die je in de bladwijzerbalk ziet nadat je de route hebt gemaakt. Het klopt dat dit een hele lange link is.
 5. Druk op de Let’s Go-knop
 6. De route wordt automatisch gedownload als GPX-bestand

Veelgestelde vragen over dit soort bestanden

Een aantal vragen met daarbij de antwoorden op een rij

Waarmee kan ik GPX bestanden openen?

Dit kan op veel verschillende manieren. Op een Android telefoon kun je apps zoals GPS logger, GEO tracker en Strava gebruiken. Op iOS gebruik je GPX tracker, Open GPX tracker, GPX logger en Strava. Het is echter gebruikelijk om een route te openen via een geschikte fiets- en wandelnavigatie.

Wat staat er in een GPX bestand?

In een GPX bestand staan meerdere GPS-gegevens opgeslagen. Dit zijn route, waypoints (zoals supermarkten, hotels e.d. op de route) en tracks. Het bevat tevens locatiegegevens voor lengte- en breedtegraad.

Wat is het verschil tussen een TCX en GPX formaat?

GPX is een XML-indeling die speciaal is ontworpen voor het opslaan van GPS-track-, waypoint- en routegegevens. Het TCX- formaat is ook een xml-formaat, maar is door Garmin gemaakt om aanvullende gegevens bij elk trackpunt (bijv. hartslag en cadans) op te slaan.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

10 gedachten over “Een GPX bestand maken vanaf Google Maps”

  • Hallo Barend,

   Bedankt voor je bericht! Dat is inderdaad vervelend. Het lijkt er op dat de maker achter de schermen druk bezig is om de problemen op te lossen. In de tussentijd zou je https://www.gpsvisualizer.com/ kunnen gebruiken. Je kan hier de coördinaten van de routepunten invoeren en het bestand als GPX downloaden. Erg omslachtig, maar heel veel andere opties zie ik even niet..

   Met vriendelijke groet,
   Edwin

 1. Vandaag een fietsroute gemaakt van Breda naar Purmerend in Maps to GPX en dat werkte goed. Eventuele problemen opgelost?

 2. Ik probeer een gpx bestand te maken via Google Maps zoals beschreven in de video maar ik denk dat na 4 jaar Google Maps aardig veranderd is want ik kan de optie opslaan nergens vinden en ook de URL link staat niet in de bovenbalk. Ik gebruik een Chromebook!. Wat doe ik fout?

 3. dag, ik heb geen GPS apparaat maar heb wel een GPX route kunnen inladen in My Maps van Google Maps. Ik vind de (statische) route terug in Maps, maar: hoe kan ik Maps zo gebruiken dat ik de ingeladen GPX route ook live / interactief kan fietsen via My Maps? bvd!

 4. Aangezien Maps niet exporteert naar .gpx is de volgende website wellicht handiger om routes aan te maken zonder omweg en converteren. En volledig gratis. Dus geen betaalde abbo nodig van strava of komoot om routes te plannen.

  http://www.afstandmeten.nl
  Heel handig in gebruik. Super nauwkeurig. Route opslaan. Export naar .gpx en uploaden maar naar polar flow of Garmin.

 5. beste,
  kan ik een ook een route uit mijn tijdlijn gebruiken om er een bestand van te maken?
  Ik krijg het helaas niet voor elkaar

 6. Het lukt me prima om een GPX bestand aan te maken. Echter hoe krijg ik het bestand zichtbaar op mijn GPS? Ik heb een garmin Etrex 35.

Reacties zijn gesloten.