Regenjas voor tijdens het sporten

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

In Nederland kan het in de herfst en winter (en in de andere seizoenen?) wel eens gebeuren dat je een flinke stortbui over je heen krijgt. In dat geval wil je natuurlijk dat er geen regen door de jas naar binnen sijpelt. Je wilt echter ook niet dat je droog blijft maar dat de stof niet ademt en dat er geen vocht wordt afgevoerd waardoor er aan de binnenkant van de jas condens ontstaat. Ook dan kan jouw lichaam namelijk flink afkoelen! In deze blog kijken we naar de verschillende soorten regenjassen. Zo kan je de regenjas of het regenjack kiezen dat voor jou het meest geschikt is.

Regenjas voor tijdens het sporten

Tijdens het sporten is het fijn om een regenjas te hebben die je óf klein kan opvouwen en makkelijk kan opbergen óf een jas die goed ademt en vocht kan afvoeren. Welke keuze voor jou het meest geschikt is hangt af van verschillende factoren. Bij lange duurtrainingen of bikepacking trips waarbij je een dag in het zadel zit of waarbij je tientallen kilometers gaat hardlopen kan het fijn zijn om een regenjas bij je te hebben die waterdicht is. Bij trainingen waarbij je misschien een klein regenbuitje over je heen krijgt of kortere trainingen kiezen veel sporters sneller voor een waterafstotende regenjas. Zo’n regenjas houdt vaak de eerste druppels tot een klein regenbuitje tegen. Bij flinke stortbuien en wanneer het voor een langere tijd blijft regenen is een waterdichte regenjas misschien een betere keuze. Er zijn ook regenjassen die bescherming bieden tegen de kou naast de regen. Bij regenjassen die je draagt tijdens het fietsen is het ook slim om te kijken of de jas een langer rugpand heeft en langere mouwen.

Waterproof (waterdicht) of water resistant (waterbestendig, waterafstotend)

Al deze termen – waterdicht, waterbestendig, waterafstotend etc. – kunnen nogal verwarrend zijn. Bij stoffen van bijvoorbeeld regenjassen, tenten en fietstassen zegt de millimeter waterkolom iets over de waterdichtheid van de stof. Elke stof met een waterkolom hoger dan 1500 millimeter wordt beschouwd als een waterdichte stof. Echter kan water dan toch naar binnen sijpelen wanneer de druk op de stof hoger wordt, bijvoorbeeld wanneer je beweegt of een rugtas draagt. Vanaf 10.000 millimeter en meer worden stoffen wel als erg waterdicht gezien. Het liefst zie je bij regenjassen ook gesealde of getapete naden.

Waterdichte en waterafstotende regenjas voor tijdens het sporten kopen

Hieronder vind je een lijst met verschillende waterdichte en waterafstotende regenjassen voor tijdens het sporten. Bij sommige webwinkels is het heel duidelijk wat de waterkolom is van de stof en hoe waterdicht de regenjas is. Echter is dit niet bij alle webwinkels het geval. Twijfel je bij het maken van de juiste keuze? Vraag dan zeker advies! Vaak kan dit makkelijk bij de verschillende webwinkels.

WebwinkelMerken
AsadventureAgu, Gore Wear, Castelli, Craft, Northwave, Vaude,
DecathlonEigen merken hardlopen, wielrennen, MTB-en en trailrunning
Wiggle
Hardlopen | Fietsen
Dhb, Assos, Castelli, Gore Bike Wear, Isadore, Northwave, Sportful, Alé en meer
Bol.comAGU, BBB, Gonso, Craft
Fietsvakantiewinkel
Dames | Heren
Vaude, Agu, Mac in a Sac,
 All4running
Dames | Heren
 Odlo, Mizuno, Saucony, Gore, Nike, Fusion, Newline, Compressport
  
Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.