Ironman 1982: Julie Moss schrijft triathlon-geschiedenis. De ‘Crawl of Fame’

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

In februari 1982 vond de Ironman plaats in Hawaii. Voordat Julie Moss, een Amerikaans studente, zich inschreef, wist ze niet dat zij de geschiedenis van Ironman en triathlon blijvend zou veranderen. Slechts een paar meter voor de finish stortte ze, volledig uitgedroogd, in en kroop over de eindstreep. Heftige discussie barstte los; een triathlon lag buiten het bereik van de fitness van de mens, beweerden enkelen. Anderen raakten geïnteresseerd: Waar kan ik me inschrijven? De lijdensweg van Julie Moss ging de hele wereld over. Toen ze een paar meter voor de finish ineenstortte en ingehaald werd door haar concurrent, veranderde zij de geschiedenis. De triathlonsport kreeg wereldwijde bekendheid.

De Crawl of Fame; de beelden

De camera’s van de Amerikaanse televisiezender ABC legden voor het televisieprogramma “Wide World of Sports” haar laatste momenten in de wedstrijd vast. Het begon met een reeks valpartijen, gevolgd door ontlastingsverlies. Uiteindelijk haalde Kathleen McCartney, de rivaal van Julie Moss, haar – met de finish in zicht – in. Kathleen wist in eerste instantie niet dat zij de Ironman 1982 had gewonnen. Ze had tijdens het hardlopen niet door dat ze de kruipende Moss inhaalde.  Pas toen ze de medaille voor de eerste plek om haar nek kreeg, had ze het pas door. Julie Moss kroop over eindstreep voor een tweede plek.  Deze onderstaande beelden veranderden zowel Julie Moss als de 20 miljoen kijkers.

Julie Moss over de Ironman 1982

“Er brak op dat moment iets in me,” zei Moss in een recent interview. “Ik was gebroken toen ik besefte dat ik niet ging winnen, omdat ik dacht dat winnen het belangrijkste was. Het kostte me slechts twee hartslagen om te zeggen: “er is meer”.

“Ik liet mijn hoofd zakken en gaf me over aan de teleurstelling en de pijn,” zei ze. “Toen zei die innerlijke stem: ‘kruip maar!’ Die voorwaartse beweging liet me de betekenis zien van overwinnen. Het ging niet om iemand verslaan, het ging om de wedstrijd afmaken.”

Hoe komt Julie in aanraking met Ironman?

Moss grapt in een recent interview dat ze eigenlijk per toeval de triathlonsport ontdekte. Ze bekeek de samenvatting van Ironman 1981 op Wide World of Sports en werd geïnspireerd om het zelf ook uit te proberen, ook al heeft ze – op dat moment- nooit een triathlon of marathon voltooid.

Destijds waren Ironman en triathlons voor het grote publiek nog onbekend. Slechts een kleine groep extreme duursporters hadden er over gehoord. De eerste wedstrijden trokken slechts een handjevol deelnemers, meestal mannen.

Moss was een student Kinesiologie aan Cal Poly San Luis Obispo. Ze deed mee met de triathlon in 1982 als onderzoeksproject om af te studeren. Van tevoren had ze niet kunnen weten dat de commentator van ABC, Jim McKay, “the most agonizing moment I’ve ever seen in sports.” (het meest pijnlijke moment dat ik ooit heb gezien in de sport), zou zeggen over het moment dat ze over de finish kwam.

Dit moment veranderde de geschiedenis van triathlon

De televisieaflevering van Wide World of Sports werd door meer dan 20 miljoen mensen bekeken en veranderde de triathlonsport in één keer. In 1982 namen er 60.000 mensen wereldwijd mee aan meer dan 400 triathlonwedstrijden. Dat groeide tot 250.000 mensen in 100 triatlons in 1983 en 1,1 miljoen mensen in 2.100 triatlons in 1985, volgens Triathlon Magazine.

Scott Tinley, de mannelijke winnaar van 1982, beweerde dat als Julie Moss gewoon de favoriet McCartney had verslagen, er een kort nieuwsbericht zou zijn geplaatst over een amateur die een favoriet versloeg. Maar vanwege haar Crawl of fame-finish, explodeerde de publieke belangstelling, waardoor de sport sneller groeide.

Julie Moss voltooid meerdere triathlons

Julie Moss deed in haar carrière mee aan meerdere triathlonwedstrijden. Zij voltooide meerdere triathlon afstanden en wedstrijden. Niet alle wedstrijden waren hele afstanden. Zo had de wedstrijd in 1989 nog geen Ironman-status en waren de afstanden anders.

 • 1982: Zilver Ironman Hawaï (feb) – 11:10.09
 • 1982: 14e Ironman Hawaï (okt) – 11:56.18
 • 1983: Brons Amerikaanse kamp. in Bass Lake – 2:53.28
 • 1984: Zilver Triathlon International de Nice – 7:07.01
 • 1984: Goud Cup de Cologne – onbekende tijd
 • 1985: Goud Japan Long Distance Triathlon – 10:04.53
 • 1986: Zilver Ironman New Zealand – 8:46.40
 • 1987: Goud Wildflower Triathlon – onbekende tijd
 • 1988: 11e Ironman Hawaï – 10:09.51
 • 1989: Goud Japan Long Distance Triathlon – 9:36.42
 • 1997: 7e Ironman Australia – 10:00.13
 • 1997: 21e Ironman Hawaï – 10:39.28

Ambassadeur voor Hoka One One

Tegenwoordig is ze ambassadeur van het bekende merk Hoka One One, waar wij de Hoka One One Clifton 6 van hebben getest.


Boek: Crawl of Fame: Julie Moss and the Fifteen Feet that Created an Ironman Triathlon Legend

Julie Moss heeft ook een boek geschreven. Deze is in Nederland alleen verkrijgbaar als Engelstalig e-book via deze link.

*Uitgelichte afbeelding en beelden afkomstig van ABC’s Wide World of Sports (1961-1998), tegenwoordig onderdeel van ESPN, ABC Sports en ABC on ESPN.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.