Kracht en mobility training voor triatleten

active spine

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Als triatleet gebruik je je lichaam natuurlijk zeer intensief. Door je lichaam in te zetten voor drie disciplines heeft je lichaam enorm veel uithoudingsvermogen nodig. Zowel tijdens als buiten het seizoen om is het van belang je lichaam goed op conditie te houden. Naast cardio hoort hier dus ook kracht en mobility training bij. Je moet naast een goed uithoudingsvermogen namelijk ook kracht in je spieren hebben en door je mobiliteit, flexibiliteit en stabiliteit te verbeteren, kun je in elke sport beter presteren.

Alternatieve trainingen

Triatleten kunnen buiten het seizoen om voor alternatieve trainingen kiezen om op conditie te blijven en zo ook de resultaten verbeteren. Vele triatleten doen bijvoorbeeld aan schaatsen, crossfit of klimmen. Alle drie deze sporten dragen bij aan het uithoudingsvermogen, de kracht en mobiliteit. Zo kunnen ze hun lichaam verbeteren met andere sporten en dit weer toepassen in hun eigen sport. Mountainbiken is ook een sport die triatleten soms oppikken. Bij het mountainbiken werk je aan je techniek en dit komt weer van pas op de racefiets.

Minder blessures en betere prestaties

Krachttrainingen zijn volgens triatlon-trainers een zeer goede toevoeging aan het trainingsschema van triatleten. Met krachttrainingen kun je namelijk heel goed blessures voorkomen. Daarnaast helpt het je snelheid verhogen op verschillende onderdelen. Met mobility training kun je door middel van stretch en balans oefeningen met bijvoorbeeld gewichten of stretch-banden meer balans krijgen. Door mobility training te doen heb je minder kans op blessures tijdens het sporten. Dit is omdat je door te stretchen je spieren beter op kunt warmen en door dit toe te passen is de kans op blessures kleiner. Je krijgt daarnaast een betere houding zowel in de sport als in het dagelijkse leven. De juiste houding kan ook voor een triatleet het verschil maken tussen winnen en verliezen. Door de trainingen word je techniek ook beter, waardoor je optimaal kunt presteren en je lichaam effectiever kunt gebruiken.

Optrimize

Categorie: Triathlon

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: