Home » Rice Cake recept: Sportvoeding voor tijdens trainingen

Rice Cake recept: Sportvoeding voor tijdens trainingen

rice cake recept

Ben jij op zoek naar geschikte sportvoeding voor tijdens lange duurritten? Je kan natuurlijk repen en gels aanschaffen, bijvoorbeeld van de merken PowerBar of Nakd repen. Echter ben je dan al snel een hoop geld kwijt. Een goedkopere optie is zelf in de keuken lekkere baksels maken. Onder (professionele) renners zijn rice cakes erg populair. In deze blog vind je dan ook een lekker veganistisch Rice Cake recept.

In deze blog hebben wij een combinatie gemaakt van het recept van de rice cakes van Allen Lim en de rice cakes van EF Pro cycling.

Over Allen Lim

Allen Lim is een sportfysioloog, fietscoach en oprichter van Skratch Labs. Ook heeft hij gekookt voor teams in de Tour de France. Hij heeft meerdere boeken uitgebracht met daarin recepten voor sporters. In het boek Feed Zone Portables, geschreven met chef Biju Thomas, vind je 75 makkelijke en snelle recepten voor snacks die je tijdens jouw trainingen mee kan nemen. In het Feed Zone Cookbook vind je verschillende favoriete maaltijden van topsporters. Bij de maaltijden vind je ook de voedingswaarden, foto’s, tips over voeding voor atleten en meer handige tips. In het boek met Portables vind je ook veel (meer dan 50) vegetarische snacks.

Ingrediënten van de rice cake

Om de rice cake te kunnen maken heb je de volgende ingrediënten nodig. In het recept worden “cups” als maateenheid gebruikt. Om het makkelijk te maken kan je speciale maatcups aanschaffen. Uiteraard kan je ook de cups naar gram omrekenen.

  • Sushi rijst (deze rijst is kleverig). Eventueel kan je ook dessertrijst gebruiken. 4,5 cup of 800 gram
  • Suiker 8 eetlepels of 100 gram
  • Kokosolie 2 el
  • Kokosnoot crème ook bekend als coconut cream of santen (of cream cheese voor de niet-plantaardige versie) 1 cup of 200 gram
  • Water 8 cups of 1,9 liter
rice cake ingrediënten

Keukenbenodigdheden

Hieronder vind je de keukenbenodigdheden voor dit recept. Zo kan je gebruik maken van een speciale rijstkoker (al voldoet een gewone pan ook). Je kan maatcups gebruiken voor de juiste hoeveelheden. Deze kan je bijvoorbeeld kopen bij de Dille & Kamille of via Bol.com. Wil je de grammen aanhouden? Dan kan je er ook voor kiezen om een keukenweegschaal te gebruiken. Verder heb je vriezerbestendige plastic zakken nodig die je makkelijk af kan sluiten. Wij hebben een zak gebruikt met een inhoud van 3 L.

Zo maak je de rice cake: Een stappenplan

Hieronder vind je het stappenplan voor het maken van de rice cake.

Stap 1: Schoonmaken van de rijst

Voordat je begint met het bereiden van de rijst is het belangrijk dat je de rijst schoonspoelt. Dit doe je door de pan met rijst te vullen met kouder water en de pan weer af te gieten. Je kan hier ook een zeef bij gebruiken zodat de wasbak niet vol ligt met rijstkorrels. Door het afspoelen en schoonmaken van de rijst verwijder je het overtollige zetmeel.
We lazen later dat het zetmeel er juist voor kan zorgen dat de rijst beter aan elkaar plakt. Daarom gaan we het op verschillende manieren uitproberen.

Stap 2: Water toevoegen aan de rijst

Per cup rijst gebruik je voor het koken 1,5 cup water. Het is belangrijk om genoeg water te gebruiken. Allen Lim zegt in de video dat veel mensen de fout maken om niet genoeg water toe te voegen. Wanneer je dit niet doet wordt de rijst niet plakkerig/kleverig. Dit is wel nodig om de rice cake aan elkaar te laten plakken.

Stap 3: Kokosolie, suiker en kokos crème toevoegen

Tegelijkertijd met het toevoegen van het water aan de rijst kan je ook de kokosolie, de kokos crème (ook wel coconut cream of santen genoemd) en de suiker toevoegen.

Stap 4: Een zoete of hartige rice cake?

Je kan ervoor kiezen om zoete of hartige rice cakes te maken. In de onderstaande video zie je hoe Allen Lim een hartige rice cake maakt met bacon. Wij hebben ervoor gekozen om de zoete rice cake te maken. Qua smaak vinden wij dit lekkerder om te eten tijdens een training. Ook eten wij alleen vegetarisch of veganistisch. De rice cake die wij nu hebben gemaakt is qua smaak vrij “naturel”. In het volgende rice cake recept gaan we een appel/kaneel rice cake maken.

Stap 5: Koelen van de rice cakes

Wanneer de rijst heeft gekookt kan je de speciale diepvrieszak vullen met het rijstmengsel. Maak de rijst plat in de zak door hem voorzichtig aan te drukken met een snijplank. Leg de “plak” daarna in de koelkast voor een nacht. Wij hebben de rice cake plak in de vriezer gelegd zodat hij sneller hard zou worden. Wanneer je dat doet is hij binnen een paar uur al klaar om te verpakken.

Stap 6: Klaarmaken van de rice cake pakketjes

Wanneer je de rice cake uit de vriezer haalt kan je de drie zijkanten open snijden. Nu kan je het plastic makkelijk verwijderen. Snijd de rice cake in vierkanten. Nu kan het verpakken beginnen! Eerst vouw je de zilverfolie om een rice cake zoals je een cadeautje verpakt. Daarna vouw je het laatste laagje iets om zodat er een randje ontstaat. Hierdoor kan je het pakketje tijdens het sporten makkelijker openen. De zijkanten vouw je zo dat er een puntje ontstaat, dat puntje vouw je weer naar achteren.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.