Sportkleding ontwerpen – deel 2: Het ontwerp

Sportkleding-ontwerpen-–-deel-2-Het-ontwerp

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

In deze serie van blogs neem ik jullie mee in de stappen die we hebben gezet om onze eigen sportkleding te ontwerpen. Van het selecteren van een leverancier, het tot een ontwerp komen en het laten maken van de kleding.

In deel 1 hebben we op basis van prijsindicaties en een voorbeeld set kleding de keuze gemaakt om met het bedrijf Balans Bikewear in zee te gaan. Dit is een onderdeel van de Balans groep.

Bekijk alle delen van de serie “Sportkleding ontwerpen”:
Deel 1: Sportkleding bedrukken: Trisuits, fietskleding en hardloopkleding

Over de Balans groep

De Balans groep is sinds 1990 actief op het gebied van sportkleding. Zo kun je bij ze terecht voor kleding voor diverse balsporten zoals Volleybal, Korfbal, Voetbal, et cetera. Ook zijn ze actief op het gebied van Turnsport kleding. Een overzicht is te zien op de site van Balans Sport.

Wielerkleding van de Balans groep

Sinds 2007 zijn ze ook actief op het gebied van wielerkleding. Er is een eigen ontwerp team en ook de patronen worden in eigen huis ontwikkeld. In de voorbeeld set konden we zien dat er kwaliteitsfournituren worden gebruikt (bijvoorbeeld YKK ritsen) en er met naadloze overgangen naar de grippers wordt gewerkt. Tevens konden we de stoffen en zemen beoordelen. Er wordt gebruik gemaakt van Italiaanse stoffen en zemen. Voor ons prettig dat er bij de pasvorm rekening is gehouden met de bouw van Nederlanders.

Het ontwerpen van de kleding

Aan de ontwerper hebben we een collage aangeleverd met afbeeldingen van tenues welke ons aanspraken. Tevens een bedrijfslogo aangeleverd en de kleuren welke we graag terug zouden zien in het ontwerp. Op basis hiervan zijn drie shirts geschetst als startpunt voor het ontwerp. Ontwerp nummer 2 kwam al heel goed in de richting. Ontwerp 3 had een aantal elementen welke we ook mooi vonden. De ontwerper heeft met onze opmerkingen schets 2 aangepast tot een nieuw ontwerp naar onze zin. Omdat de schets alleen voor een shirt was gemaakt, was het nu tijd om de ontwerpen van de overige kleding uit te werken. Binnen 2 weken hadden we een volledig ontwerp waar we helemaal tevreden over zijn, voor de volledige set kleding.

sportkleding ontwerpen
De drie verschillende schetsen
sportkleding ontwerpen

Passen van de kleding

Tijd voor de volgende fase, het passen!! Gedurende het hele traject heb ik regelmatig contact gehad met Gerben van de vestiging Noord Nederland. Met hem heb ik ook afgestemd welke items van de kleding we zouden ontvangen om te passen. 2 grote dozen met paskleding werden bij ons bezorgd. Stel je eens voor dat je in een snoepwinkel staat en alles mag proeven? Nou, dat gevoel had ik toen ik de inhoud van de dozen uitpakte. Al die mooie spullen en dan weten dat je dat allemaal op het gemak mag passen.

passen
passen
passen

De maten

Alles zat netjes gesorteerd op maat en soort verdeeld over de dozen. Maten variëren van XS tot 4 XL voor de wielerkleding (voor de herenshirts zijn zelfs ook nog + maten beschikbaar) en vanaf 128 voor de hardloopkleding. Om een idee te geven, we hadden ongeveer 175 stuks paskleding. 

paskleding
paskleding
paskleding

Bestelbon op laten maken

Voor het overzicht hadden we een lijst gemaakt met alle items en alle namen. Tijdens het passen konden we dan voor iedereen makkelijk de juiste maten en aantallen op de lijst invullen. Deze lijst hebben we gebruikt om de uiteindelijke bestelbon op te laten maken. 

Deze bestelbon en het definitieve ontwerp is door ons voor akkoord getekend en teruggestuurd naar Balans. Het grote wachten is begonnen! De order is doorgegeven aan de fabriek en over een aantal weken kunnen we het eindresultaat bewonderen.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.