Tips voor het reinigen en desinfecteren van sportuitrusting

Tips voor het reinigen en desinfecteren van sportuitrusting

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Hoe reinig je eigenlijk je sportkleding en sportuitrusting om virussen af te weren? Zelfs voordat COVID-19 het wereldnieuws overnam, was sportuitrusting een broedplaats voor bacteriën en slechte geuren. Maar nu we weer allemaal aan het sporten gaan, was het nooit belangrijker om je sportuitrusting goed schoon te houden en te desinfecteren.

We wassen allemaal regelmatig onze handen of gebruiken desinfecterende handgel om besmetting met het coronavirus te voorkomen, maar welke maatregelen kunnen nemen om onze sportkleding en sportuitrusting virusvrij te houden? Hoewel experts er nog niet volledig over uit zijn of virussen zich al dan niet makkelijk via kledij verspreiden, zal kennis over het desinfecteren van kleding en wasgoed je zeker helpen virussen af ​​te weren.

Sportkleding wassen

Kleding met een hoog risico, is kleding die natuurlijk in contact is gekomen met iemand die een virus heeft. Denk bij het sporten bijvoorbeeld aan sportkleding en handdoeken. Voor het doden van de meeste virussen en voor een grondige reiniging moet kleding met een hoog risico daarom worden gewassen op hoge temperatuur. Dit betekent minimaal 60 °C en wassen met een op bleekmiddel gebaseerd product.

Het is ook belangrijk om de sportkleding en handdoeken na het wassen goed te laten drogen. Als je een wasdroger hebt, kun je die gebruiken maar als je geen droogtrommel hebt is het ophangen van de kleding buiten de beste manier om te laten drogen. Als items zoals handdoeken en lakens nog vochtig zijn, kunnen ze namelijk bacteriën bevatten.

 sportkledij wassen

Racefiets of MTB onderhouden en schoonmaken

Er is geen duidelijk antwoord op de vraag hoe lang het Covid-19 virus op een oppervlak kan overleven. Maar het kan enkele uren tot meerdere dagen aanhouden. Hoe lang het virus overleeft op vaste oppervlakken, hangt sterk af van het materiaal. Twee producten worden beschouwd als chemisch doeltreffend tegen het coronavirus en kunnen worden gebruikt om je racefiets of mountainbike te onderhouden en schoon te maken: alcohol, minstens 60°, en javel of bleekwater.

fiets schoonmaken

Iedereen mag weer binnen en buiten sporten maar het is belangrijk om basismaatregelen te nemen om de kans op besmettingen te voorkomen. Voor vertrek kun je bijvoorbeeld de handvaten en eventueel het zadel van de fiets schoonmaken, zeker als je fiets deelt met andere personen. Het aanraken of hanteren van vaak aangeraakte oppervlakken en apparatuur, en vervolgens je mond, neus of ogen aan te raken, kan het virus verspreiden.

Handige producten

Een overzicht van handige producten om jouw sportuitrusting schoon te maken.

Wil je nog meer te weten komen over het onderhouden van je fiets. Lees dan ons artikel “Fiets onderhouden: Hoe doe je dat zelf? Schema!“.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.