Triathlon Frankrijk kalender

Triathlon Frankrijk Kalender

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Op Triathlon365 vind je een complete triathlon kalender met alle triathlons, duathlons en andere multisport evenementen in Nederland. Ook hebben wij een kalender met een aantal internationale evenementen. Het kan nogal een zoektocht zijn om alle Europese en andere internationale triathlons te vinden. Ben je op zoek naar triathlons, duathlons en andere multisport evenementen in Frankrijk? Lees dan deze blog over de Triathlon Frankrijk kalender.

Fédération Française de Triathlon

Wat in Nederland de Nederlandse Triathlon Bond is, is in Frankrijk de Fédération Française de Triathlon. Op deze website vind je een overzicht van de verschillende triathlons waar je aan kan deelnemen in Frankrijk. Klik je op het kalender icoontje? Dan krijg je helaas niet makkelijk alle triathlons per maand te zien. Wanneer je de onderstaande stappen volgt kan je wel alle triathlons bekijken.

Triathlon Frankrijk kalender

Op de website van Fédération Francaise de Triathlon vind je, als je de onderstaande stappen volgt, alle triathlons die worden georganiseerd in Frankrijk. Aan de rechterkant van de website vind je verschillende pictogrammen. Het tweede pictogram staat voor Calendrier (kalender). Wanneer je hier op klikt krijg je de wedstrijden van de maand te zien. Aan de rechterkant kan je verschillende zoekopties selecteren. Wij gaan hieronder de verschillende opties af.

calendrier

Soorten wedstrijden (disciplines)

Op de website kan je verschillende wedstrijden selecteren. Wij hebben een overzicht gemaakt van de verschillende disciplines, inclusief vertalingen en betekenissen mocht dat nodig zijn. ? De afstanden van de wedstrijden worden in Frankrijk op een andere manier benoemd dan in Nederland. Hieronder hebben wij ook de afstanden van de verschillende disciplines op een rijtje gezet.

Animathlon

Een animathlon is een triathlon die vaak door triathlonclubs wordt georganiseerd voor niet-leden om ze kennis te maken met de triathlonsport en plezier te hebben. De inschrijving is gratis, de afstanden zijn kort en de “wedstrijd” is niet competitief. Soms worden er van de wissels en onderdelen ook workshops of cursussen gemaakt. Er bestaan in Frankrijk ook Rando Tri’s. Hier kan je zelf of met een groep een gemarkeerde route volgen. Deze tri is langer dan de animathlon maar is ook een soort “oefening”. Als laatste bestaat er een Espace Triathlon. Op vaste mountainbikepaden of “gezondheidspaden” zijn er zwem-, fiets- en hardlooproutes met pijlen beschikbaar gemaakt voor iedereen. Een Espace Triathlon vind je onder andere in Etangs des Moines in Fourmies en in L’Aiguillon-sur-Mer.

Aquathlon

De aquathlon wordt in Nederland ook wel zwemloop genoemd. De wedstrijd bestaat uit een zwemonderdeel en daarna een looponderdeel.

Afstanden aquathlon

AquathlonsZwemmenHardlopen
XS500 m2.5 km
S1 km5 km
M2 km10 km
L3 km15 km
XL4 km20 km

Jeugdafstanden aquathlon

LeeftijdscategorieënZwemmenHardlopen
6-9 jaar50 m500 m
8-11 jaar100 m1 km
10-13 jaar200 m1.5 km
12-19 jaar300 m2 km

Bike & Run

Bike & Run is een wedstrijd waarbij je in tweetallen een bepaalde afstand/tijd rent en fietst. Eén deelnemer fietst en de ander loopt ernaast. Je mag zelf weten wanneer en hoe vaak je wisselt. Deze wedstrijden worden voornamelijk in de herfst en winter georganiseerd en zorgen ervoor dat je ook in deze seizoenen fit blijft. De evenementen worden ingedeeld op basis van tijd en niet op basis van afstand. Ook kan de jeugd aan deze wedstrijden mee doen, de verdeling gaat op tijd.

AfstandDuur
XSMinder dan 45 minuten
STussen 45 min en 1u15
MTussen 1u15 en 2u
LMeer dan 2 uur

Duathlon, Cross Duathlon en Duathlon des neiges

Duathlon wedstrijden bestaan uit hardlopen – fietsen – hardlopen. De cross duathlon bestaat uit hardlopen – mountainbiken – hardlopen. Het hardlooponderdeel vindt in cross duathlon wedstrijden plaats op onverharde wegen en paden door de natuur, denk bijvoorbeeld aan berg- en bospaden. Duathlon des neiges is letterlijk vertaald “sneeuwduathlon”. Deze duathlon bestaat uit hardlopen – langlaufen – hardlopen.

Afstanden Duathlon des neiges

Duathlon des neigesHardlopenLanglaufenHardlopen
XS2 km3.5 km2 km
S4 km6 km4 km
M8 km12 km8 km

Jeugdafstanden duathlon des neiges

LeeftijdscategorieDuur
6-9 jaarMinder dan 12 minuten
8-11 jaar12 tot 18 minuten
10-13 jaar18 tot 24 minuten
12-19 jaar24 tot 30 minuten

Swimbike

Swim Bike is een nieuwe discipline die in 2019 werd toegevoegd aan de andere disciplines van de Fédération Française de Triathlon. Deze discipline koppelt het zwemmen en het fietsen aan elkaar.

Afstanden SwimBike

SwimBikeZwemmenFietsen
XS500 m10 km
S1 km20 km
M2 km40 km
L3 km80 km
XL4 km120 km

Jeugdafstanden SwimBike

LeeftijdscategorieënZwemmenFietsen
6-950 m1000 m
8-11100 m2000 m
10-13200 m5000 m
10-13300 m6000 m

Swimrun

SwimRuns verschillen van zwemlopen (aquathlon) omdat ze uit minimaal drie verschillende segmenten bestaan. Deze race wordt voornamelijk gedaan in paren. Dit om te zorgen voor extra veiligheid tijdens het zwemonderdeel. De SwimRun ontstond in 2002 in Zweden tijdens een weddenschap tussen twee vrienden. Over een afstand van 70 km moesten de vrienden zwemmen en lopen over de verschillende eilanden om in Sandham te komen. Het team dat als laatste aan zou komen moest het hotel en diner voor de anderen betalen.

Tijdens een SwimRun is er geen wisselzone. Je loopt dus met een wetsuit aan en je zwemt met schoenen aan. Hierdoor kunnen organisatoren de wedstrijd makkelijk aanpassen aan de omgeving. Tijdens de wedstrijd mag je vaak ook een uitgebreide uitrusting meedragen. Hierbij kan je denken aan vinnen, zwemvliezen en touw.

Afstanden SwimRun

SwimRunMinimale afstandMaximale afstand
XS 5 km
S5 km12.5 km
M12.5 km20 km
L20 km35 km
XL35 km55 km
XXL55 km 

Raids (Adventure Racing)

Raids in Frankrijk zijn multisportevenementen waarbij verschillende niet gemotoriseerde “natuursporten” worden gecombineerd. Een aantal basisactiviteiten die je tijdens Raids tegen kan komen zijn: Mountainbiken, hardlopen en kanoën (met of zonder gebruik van een GPS-systeem). Verder kun je activiteiten zoals speleologie, (boog)schieten, bergbeklimmen, trailrunning en SUP-boarden tegenkomen. Dit zijn echt geschikte wedstrijden voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Triathlon Frankrijk, cross triathlon en Triathlon des Neiges: Triathlon in de sneeuw.

In de Franse triathlonkalender worden de afstanden anders genoemd dan je misschien gewend bent in Nederland. De afstanden lopen van xs tot xxl. In de onderstaande tabel vind je de afstanden die horen bij de verschillende “maten”. Er zijn echter ook andere afstanden, gebruik de onderstaande tabel dan ook als “richtlijn” tijdens het zoeken. Ook voor de jeugd en junioren zijn er weer verschillende afstanden. Bij cross triathlon bestaat het fietsonderdeel uit mountainbiken en het looponderdeel gaat vaak over onverharde paden en is dus te vergelijken met trailrunning. Triathlon des neiges is letterlijk vertaald “sneeuwtriathlon”. Deze triathlon bestaat uit hardlopen, mountainbiken en langlaufen. De langste Triathlon des neiges triathlon bestaat uit 8 km hardlopen – 14 km fietsen en 12 km langlaufen, dit is de M-afstand.

Afstanden Triathlon Frankrijk

AfstandenZwemmenFietsenHardlopen
XS400 m10 km2.5 km
S750 m20 km5 km
M1.5 km40 km10 km
L3 km80 km30 km
XL4 km120 km30 km
XXL3.8 km180 km42.195 km

Paratriathlon

In Frankrijk worden er ook verschillende Paratriathlons georganiseerd. Tijdens officiële kampioenschappen moeten paratriatleten met elkaar concurreren volgens hun handicapklasse. Tijdens andere evenementen kan je meedoen zonder dat je handicapcategorie wordt erkend. De meeste evenementen op de kalender staan open voor mensen met een handicap. De FFRTRI heeft echter ook een speciaal label “sport accessible” gecreëerd. De triathlons met dit label bieden verbeterde toegankelijkheids- en veiligheidsvoorwaarden. Er wordt aangeraden om voor deelname aan een wedstrijd de organisatie op de hoogte te stellen. Zo kunnen zij de nodige aanpassingen doen. Ook zijn er in Frankrijk verschillende clubs die geschikt zijn voor mensen met een handicap.

Overige filters om de juiste wedstrijd te kiezen

Als je een keuze hebt gemaakt voor een soort wedstrijd waar je aan deel wilt nemen zijn er nog andere filters die je kunt selecteren. Zo kan je kiezen uit een bepaalde leeftijdsklasse (voor de jeugd) of voor een bepaalde “maat” wedstrijd. Ook kan je een bepaalde datum kiezen of binnen twee verschillende data zoeken naar wedstrijden en evenementen. Dan kan je een bepaalde regio binnen Frankrijk selecteren en het nummer van het département. Je kan ook opties “open” laten. Wanneer je klikt op de knop “Appliquer” krijg je alle wedstrijden te zien.

Optrimize

Categorie: Triathlon

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: