Fietstraining voor een triathlon kan nog effectiever worden als je gebruik maakt van een vermogensmeter. Vermogensmeters – ook wel powermeters genoemd – waren in eerste instantie bedoeld voor professionele wielrenners die racen op het hoogste niveau. Tegenwoordig worden ze ook veel door amateurs en professionele triatleten gebruikt. Er zijn verschillende soorten powermeters op de markt. Hieronder lees je onze favoriete merken en meters. Een overzicht van de beste vermogensmeters 2020.
Inhoud
Garmin Vector 3 en 3S vermogensmeters

Deze vermogensmeter is er een van hoge kwaliteit. Hij meet totale kracht, links-rechtsbalans, trapfrequentie en fietsdynamica. Je kan het pedaal eenvoudig plaatsen en wisselen tussen fietsen. Dit systeem werkt goed samen met Garmin Connect, een fietscomputer met ANT+ verbinding of fitnessapparaten met Bluetooth-verbinding. Je kan het systeem uitbreiden met de upgrade, waardoor je aan twee kanten metingen hebt.
PowerTap G3C en G3

De nieuwe PowerTap G3C en G3 naven zijn nu lichter, stijver en beter dan ooit. Ook zijn ze compatibel met ANT+. Deze naaf meet de geleverde trapkracht en cadans op uitstekende wijze wanneer je op de fiets zit. Ideaal voor trainingen.
Quarq Dzero BB30

Deze carbon vermogensmeter meet aan beide kanten. De Quarz DZero valt onder crankstellen met vermogensmeter zonder bladen. Wij hebben deze regelmatig in de aanbieding gezien in 2019 en verwachten dat de prijs het gehele jaar wel eens laag zou kunnen blijven. Afhankelijk van de maat kan je deze vermogensmeter kopen vanaf 700 euro. Deze nauwkeurige meter werkt met Bluetooth en ANT+ apparaten samen. Vergeleken met zijn voorganger heeft hij een verbeterde nauwkeurigheid tijdens de pedaalslag.
Stages Cycling G3 vermogensmeter XTR M9000 Race

De XTR M9000 Race is een nauwkeurige vermogensmeter. Geschikte software zijn onder andere Strava, Training Peaks, Garming Training en meer. Het heeft een vermogensbereik van 0 – 2500 watt en een cadansmeting van 20-220 RPM. Daarnaast heeft de vermogensmeter een nauwkeurigheid van 2% en gaan de knoopcelbatterijen meer dan 200 uur mee.
Alle vermogensmeter gesorteerd op prijs
Overzicht in een tabel
In de onderstaande tabel zie je onze top 5 vermogensmeters van 2020.
Model | Type | Gewicht |
Garmin Vector 3 / 3S | Pedaal | 149g en 299g |
PowerTap G3 | Achternaaf | – |
Garmin Vector 2S (upgrade) | Pedaal | 299g |
Quarq Dzero BB30 | Crankarm | 559g |
Stages Cycling G2 | Crankarm | 569g |
heb van Garmin vector 3 gekocht. eerste weken functioneerde die wel . toen problemen met verbinding met de garmin 1030. geen signaal. batterijen vervangen gaaf geen oplossing.
soms trapte ik 3155 watt en dan weer 1630 watt. Gebeld met garmin. probleem bekent en zij kunnen het ook niet oplossen. Dit bleek in een review in 2018 in amerika ook het geval en om die reden jaar gewacht met kopen. Blijkt probleem er nog steeds te zijn. Is dus een ondeugelijk producht als fabrikant probleem ook niet kan oplossen wat bekent.
Ik zou dit niet aanbevelen.
Beste Ron,
Ik heb dezelfde powermeter en het zelfde probleem gehad. De oplossing is vrij eenvoudig. Eerst even controleren of je verbeterde batterijkap hebt, zo niet deze onder garantie proberen te bestellen bij Garmin of je verkooppunt. Na het plaatsen van nieuwe batterijen de rechter pedaal ontkoppelen en daarna weer opnieuw koppelen. Van belang hierbij is dat de vector pedalen niet gestoord worden tijdens het koppelen. Aangezien het signaal van de vector op dezelfde bandbreedte zitten als WiFi signaal is raadzaam deze uit zetten tijdens het koppelen.
Drie paar gehad van Garmin vector 3 gehad, van miserie terug ingeleverd. Eerst was het de batterijkap, ingeleverd en nieuw paar gekregen. Bij deze na enkele honderden km gereden “rechter vermogens pedaal ontbreekt”, gaven zo’n onprofessionele oplossingen zoals baby olie aan batterijen doen uiteindelijk ingeleverd. Derde paar zelfde problemen, na veel palaver kunnen inleveren en geld terug gekregen. Nu meer dan gelukkige gebruiker van Assioma vermogenspedalen, geen gedoe met batterijen, batterijkap, deze hebben herlaadbare batterijen.
Beste Wim,
Bedankt voor je reactie. Heel vervelend dat je slechte ervaringen hebt gehad met de Vector 3! Ik ga binnenkort het artikel voor 2020 een grote update geven en zal jouw ervaringen met de Garmin Vector 3 en de Assioma vermogenspedalen meenemen in mijn testen en vergelijking. – Edwin
Helaas moet ik hier ook toevoegen dat ik dezelfde problemen na 1j krijg met mijn 2e paar pedalen, eerste paar was ook ingeleverd wegens steeds terugkerende melding “rechter vermogensmeter ontbreekt”