Garmin Forerunner 945 triathlonhorloge review

Forerunner 945 Triathlon

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

De opvolger van de Forerunner 935 bekeken

Op de website van Garmin wordt dit horloge uit de Forerunner reeks hét premium triathlonhorloge genoemd. Reden genoeg voor ons om goed naar de Garmin Forerunner 945 te kijken. Van specificaties, functionaliteiten en verschillen met de voorgangers tot onze mening over dit nieuwe triathlonhorloge van Garmin. Wij hebben de Garmin Forerunner 945 uitgebreid getest.

Focus op kaarten en muziek

Eind april kondigde Garmin officieel hun nieuwste triathlonhorloge aan. De Forerunner 945 moet hét triathlonhorloge van 2019 en 2020 worden. De focus ligt op een verbetering in (live) kaarten en muziekopslag. Daarnaast hebben vrijwel alle functionaliteiten een opfrisbeurt gehad. De 945 is ten opzichte van zijn voorganger zeker een verbetering te noemen.

Functies

De Garmin Forerunner 945 heeft meer functies dan zijn voorganger, de Forerunner 935, maar behoudt dezelfde compactheid. Wat indrukwekkend is, is hoe Garmin zoveel sensoren in de slanke behuizing van de Forerunner 945 heeft weten te stoppen. Er is een optische hartslagmeter, barometrische hoogtemeter, pulsoximeter, kompas, gyroscoop, versnellingsmeter en een thermometer – en dat allemaal in een 13,7 mm dikke horlogekast.

Dankzij de vezelversterkte polymeerbehuizing is het horloge niet zwaar (50 g). Voor mensen die nog geen triathlonhorloge of smartwatch zijn gewend, kan het wellicht wat groot aanvoelen. Vergeleken met concurrenten valt het wel mee. Het horloge heeft vijf knoppen: drie aan de linkerkant en twee aan de rechterkant. De knoppen steken net genoeg uit, zodat ze gemakkelijk kunnen worden ingedrukt. De start / pauze / stop-knop steekt iets verder uit dan de andere knoppen, waardoor je hem eenvoudig kunt vinden, zelfs als je het horloge onder een mouw van een jas draagt.

Draagcomfort en uiterlijk

De 22 mm siliconen band is geperforeerd, waardoor hij comfortabel is om te dragen, zelfs tijdens een zweterige training. Het past zich aan aan een breed scala aan polsmaten en blijft goed zitten. Je kan de band vervangen door een andere band, die je los kan kopen.

De Forerunner heeft een altijd-aan display, waar je goed op kan kijken op de klaarlichte dag. Ook goed geschikt voor gebruik buitenshuis. Het horloge heeft niet de hoogste resolutie (slechts 240 x 240 pixels), maar dat is meer dan voldoende om de inhoud op het scherm te lezen. Er is een aanpasbare wijzerplaat om de look naar wens aan te passen. Hetzelfde geldt voor widgets en dataschermen. Het lensmateriaal dat het scherm bedekt is van Corning Gorilla Glass DX, dat krasbestendig en niet verblindend is.

Forerunner 945

Statistieken en data

Je kan met de Forerunner 945 enorm veel statistieken en data bijhouden. Het horloge zal in ieder geval je prestaties niet tegenhouden. Het multisporthorloge heeft een ondersteuning voor meer dan 30 verschillende binnen- en buitensporten, waaronder hardlopen, zwemmen in open water, krachttraining, skiën en nog veel meer. Als je een sport uit wilt voeren die er niet tussen staat, kan je een aangepast item maken, waardoor de statistieken toch bijgehouden kunnen worden. Met behulp van de Garmin Connect IQ app kun je instellen welke gegevens je wilt zien tijdens welke workout.

Om de Forerunner 945 beter te maken dan zijn voorganger, de Forerunner 935, hebben zij het nieuwe horloge uitgerust met de Elevate V3 harstslagsensor en een pulsoximeter, die voornamelijk wordt gebruikt voor hoogteaccumulatie. Dit is wellicht niet echt van toepassing voor mensen die op zeeniveau trainen, zoals het geval is in de meeste delen van Nederland, maar wel een voordeel als je hoogtetrainingen volgt.

De hartslagsensor meet 24 uur per dag, 7 dagen per week. Op deze manier controleer je ook jouw hartslag in rust. Deze gegevens kun je analyseren om zo te kijken of je bijvoorbeeld overtraind of ziek bent. Tijdens training wordt de hartslagmeter op de hoogste stand aangezet, voor nog nauwkeurigere meting. De kleinste veranderingen in hartslag worden zo vastgelegd. Optische hartslagmonitors zijn meestal niet zo nauwkeurig als borstbanden, maar Garmin geeft aan dat de kloof met de nieuwe hartslagmeter van de Forerunner 945 een stuk kleiner is.

De Forerunner 945 meet alle basisgegevens, zoals afstand en tempo, maar dat is nog maar het begin, zoals je in de specificaties kan zien.

Meet alles wat je wilt meten als triatleet

Het horloge is  voor de serieuze sporter zeer geschikt, omdat het eigenlijk alles meet wat je wilt meten met een sporthorloge. Optimale prestaties bereiken is echter meer dan alleen het verbeteren van cadans en tempo, daarom meet het horloge ook je slaap, stressniveau en meer. Zoals de meeste moderne fitnesstrackers, biedt de Forerunner 945 een geavanceerde analyse van slaapcyclus. Het bijhouden van de slaap is nog nauwkeuriger dan bij zijn voorganger. Het is ook mogelijk om in de nachten het zuurstofniveau te meten met de pulsoximeter. Daarnaast maakt het ook gebruik van hartslag,- slaap- en trainingsgegevens om jouw Body Battery te berekenen.

De kaarten

De Garmin Forerunner 945 heeft ingebouwde kleurenkaarten, die hoogtegegevens weergeven met toppen, straten en interessante punten in de buurt. Je kan deze kaarten raadplegen voor, tijdens en na een training. Je kan tijdens het trainen een locatie opslaan om later terug te bekijken. Ook kun je, als je de weg bent kwijtgeraakt, met de TrackBack-functie, de route naar het startpunt volgen. Deze functie is ten opzichte van voorgangers, waar deze functie ook vaak nog ontbreekt, sterk verbeterd.

Maps

Meer dan alleen een sporthorloge

De Forerunner 945 is meer dan alleen een sporthorloge. Het is ook een echte smartwacht, die in verbinding staat met jouw telefoon en meldingen in realtime kan ontvangen. Je kan zelf instellen welke meldingen naar het horloge worden verzonden. De ene persoon wil elke kudo van Strava als melding hebben, de ander heeft alleen behoefte aan die ene belangrijke mail of zelfs helemaal geen meldingen. Behalve meldingen doorgeven is de interactie met de telefoon beperkt. Je kan ook geen telefoongesprekken voeren via het horloge. Wel kan je met een Android-toestel met een vooraf ingesteld bericht reageren op een WhatsApp, mail of ander gesprek.

Muziekfunctie

Je kan op het horloge zelf maximaal 1000 muziekbestanden opslaan. Je gebruikt de Garmin Express Desktop-app om muziekbestanden over te zetten. Ook kun je gebruik maken van Spotify of Deezer om muziek live te streamen vanaf het horloge. De Forerunner 945 is niet uitgerust met een luidspreker, dus je hebt oordopjes nodig die met Bluetooth verbinding maken met het horloge of oordopjes nodig.

Accuduur

Je zou zeggen dat alle nieuwe functies en metingen nadelig zijn voor de accuduur, maar dat is niet het geval. Garmin heeft het horloge volgestopt met nieuwe functies, maar dit heeft de levensduur van de batterij niet nadelig beïnvloedt. De Forerunner 945 kan 2 weken mee in smartwatch-modus, tot 36 uur in GPS-modus en 10 uur in GPS-modus met muziek. Het is dus prima geschikt voor een hele triathlon!

Twee bundels te koop

De Garmin Forerunner 945 is beschikbaar in twee versies: Alleen het horloge en Triathlonbundel. Dit hebben we ook eerder gezien bij zijn voorganger. De Alleen horloge-versie bevat het horloge, oplaadkabels en documentatie. De triathlonbundel is vollediger en bevat:

  • Forerunner 945 GPS-horloge
  • 1 extra set bandjes (zwart)
  • HRM-Tri™ monitor (ter waarde van €129,99)
  • HRM-Swim™ monitor (ter waarde van €99,99)
  • Snelsluitingspakket
  • Oplaad-/gegevenskabel
  • Documentatie

Er is wel een flink prijsverschil tussen de twee bundels. Voor het triathlonpakket van de 945 betaal je €150,- meer. De hartslagmeting via de twee HRM-banden zijn wel nauwkeuriger dan bij enkel de polsmeting van het horloge zelf.

Waar kopen?

Op het moment kun je dit triathlonhorloge kopen bij Wiggle.nl via deze link of de onderstaande button. Als er meer aanbieders en prijzen bekend zijn updaten wij dit artikel direct.

Onze mening

Het schrijven van deze review heeft een eeuwigheid in beslag genomen. Dit kwam voornamelijk omdat wij enorm veel informatie in het artikel kwijt wilden. Het is, na ruim 1400 woorden aan tekst, nog niet gelukt om alle functies te benoemen, laat staan te beschrijven. Dit zegt wat over de wat je allemaal met het horloge kan meten en doen.

De Forerunner 945 heeft echt alles wat je nodig hebt om je trainingsprestaties bij te houden. Van slaap tot snelheid, de smartwatch meet het allemaal en deelt de gegevens met de prachtige Garmin Connect app. Hier kun je al de statistieken naar hartenlust analyseren. Als je serieus bent over sporten en triathlon en je wilt dit naar een hoger niveau tillen, dan is de Forerunner 945 écht wat voor jou.

Specificaties Forerunner 945

Hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste specificaties. Voor een volledig overzicht kun je deze link volgen.

Algemeen

LenzenCorning® Gorilla® Glass DX
Sierrandenvezelversterkt polymeer
QuickFit horlogebandjesJa (22 mm)
Bandmateriaalsiliconen
Grootte behuizing, BxLxH47 x 47 x 13,7 mm

 

Bandjes met de maat Large passen om polsen met een omtrek van 130-220 mm

Schermgrootte, BxH30,4 mm (1,2″) diameter
Schermresolutie, BxH240 x 240 pixels
Type schermin zonlicht afleesbaar, transflectief memory-in-pixel (MIP)
Gewicht50 g
Levensduur van batterijSmartwatch-modus: Tot 2 weken
GPS-modus met muziek: Tot 10 uur
GPS-modus zonder muziek: Tot 36 uur
Classificatie waterbestendigheid5 ATM
KleurenschermJa
Geheugen/geschiedenis200 uur aan activiteitgegevens

Sensors

GPSJa
GLONASSJa
GalileoJa
Garmin Elevate polshartslagmeterJa
Barometrische hoogtemeterJa
KompasJa
GyroscoopJa
VersnellingsmeterJa
ThermometerJa
Acclimatisering pulse oxymeterJa

Zwemfuncties

Beschikbare zwemprofielenZwemmen in een zwembad, zwemmen in open water
Meetwaarden zwemmen in zwembad (aantal banen, afstand, tempo, aantal slagen, slagsnelheid, calorieën)Ja
Detectie slagtype (vrije slag, rugslag, borstcrawl, vlinderslag)Ja
Zwemfefficiëntie (SWOLF)Ja
Training registrerenJa
ZwemworkoutsJa
Meetwaarden zwemmen in open water (afstand, tempo, aantal slagen, slagsnelheid, calorieën)Ja
Hartslag (real-time tijdens rust, statistieken van intervallen en sessies tijdens rust en automatische download van hartslaggegevens na zwemmen)ja (met HRM-Tri™ en HRM-Swim™)

Dagelijkse smart functies

ConnectiviteitBluetooth®, ANT+®, Wi-Fi®
Connect IQ downloadbare watch faces, gegevensvelden, widgets en appsJa
Smartphone meldingenJa
Sms-antwoord/telefoongesprek weigeren met sms (alleen Android)Ja
KalenderJa
WeerJa
MuziekbedieningJa
Speelt muziek afJa
MuziekopslagTot 1000 nummers
Vind mijn telefoonJa
Functie Vind mijn horlogeJa
VIRB® afstandsbedieningJa
Compatibiliteit met smartphoneiPhone®, Android
Compatibel met Garmin Connect MobileJa
Garmin Pay™Ja

Veiligheids- en trackingfuncties

Ongevallendetectie tijdens bepaalde activiteitenJa (smartphone vereist)
HulpJa (smartphone vereist)
LiveTrackJa
Group LiveTrackJa
Live Event delenalleen Android™

Activiteiten-trackingfuncties

StappentellerJa
Bewegingsbalk (verschijnt op toestel na periode van inactiviteit; door een paar minuten te lopen, zet u de balk weer op nul)Ja
Automatisch doel (leert uw activiteitsniveau en wijst een dagelijks stapdoel toe)Ja
Slaap bijhouden (houdt totale aantal uren slaap en perioden van onrustige en rustige slaap bij)Ja
Verbrande calorieënJa
Verdiepingen omhoogJaJa
Afgelegde afstandJa
Minuten intensieve trainingJa
TrueUpJa
Move IQJa
FitnessleeftijdJa (in app)
Body Battery™ energiemonitorJa
De hele dag stress volgenJa

Fitnessapparatuur/Gym

Beschikbare activiteitenprofielen voor de sportzaalKrachttraining, cardiotraining, cross-training, stepper-training, indoorroeien en yoga
CardiotrainingenJa
KrachttrainingJa
Automatische herhalingstellerJa

Trainings-, plannings- en analysefuncties

Snelheids- en afstandsmeting via GPSJa
Aanpasbare gegevenspagina’sJa
Aanpasbare activiteitenprofielenJa
Auto Pause®Ja
IntervaltrainingJa
Geavanceerde workoutsJa
Downloadbare trainingsplannenJa
Auto Lap®Ja
Handmatige rondeJa
Configureerbare rondewaarschuwingenJa
Hartslag- en hoogteacclimatisatieJa
VO2 max.Ja
Trainingsstatus (beoordeel of uw training effectief is door trainingsgegevens bij te houden, zoals VO2 max. en anaerobe drempel en vergelijk deze met recente gegevens)Ja
Trainingsbelasting (combineert de hartslag met VO2 max. om de intensiteit van de training gedurende 28 dagen te beoordelen, zodat u binnen het optimale bereik bent om uw doel te halen)Ja
Focus trainingsbelastingJa
Trainingseffect (aeroob)Ja
Trainingseffect (anaeroob)Ja
Primair voordeel (labels met trainingseffecten)Ja
Aanpasbare waarschuwingenJa
AudiomeldingenJa
FinishtijdJa
Virtual PartnerJa
Virtual Racer™Ja
Automatische multisportactiviteitenJa
Meerdere sportenJa
KoersbegeleidingJa
Segmenten (Live, Garmin)Ja
Strava functies (Beacon, Live Segments)Ja
Rond parcours maken (hardlopen/fietsen)Ja
Trendline™ routeplanning op basis van populariteitJa
Vergrendeling aanraking/knopJa
SneltoetsenJa
Auto ScrollJaJa
Activiteitengeschiedenis op horlogeJa
Physio TrueUpJa

Hartslagmeetfuncties

HS-zonesJa
HS-waarschuwingenJa
HS-calorieënJa
% HS max.Ja
% HSRJa
HersteltijdJa
Auto max. HSJa
HSV-stresstest (meet uw hartslag terwijl u 3 minuten stilstaat en voorziet u van een geschat stressniveau; de schaal hiervoor is 1 tot 100; lage scores geven een laag stressniveau aan)Ja (met compatibel accessoire)
Legt hartslag vast tijdens het zwemmenJa (met HRM-Tri en HRM-Swim)
HR Broadcast (zendt hartslaggegevens via ANT+ naar gekoppelde apparaten)Ja
Ademhalingsfrequentie (tijdens oefening)Ja (met compatibel accessoire)

Hardloopfuncties

Beschikbare hardloopprofielenHardlopen, indoortrack, hardlopen op een loopband, trailrunning
Afstand, duur en snelheid op basis van GPSJa
HardloopdynamiekJa (met compatibel accessoire)
Verticale oscillatie en ratio (de mate van ‘staphoogte’ in uw hardloopbeweging en het kosten-baten percentage voor uw staplengte)Ja (met compatibel accessoire)
Grondcontacttijd en balans (toont hoe lang uw voet op de grond is in plaats van in de lucht tijdens uw hardloopbeweging, en geeft inzicht in uw hardloopsymmetrie)Ja (met compatibel accessoire)
Staplengte (real-time)Ja (met compatibel accessoire)
Cadans (real-time aantal stappen per minuut)Ja
Prestatieconditie (na 6-20 minuten hardlopen wordt uw real-time conditie met uw gemiddelde fitnessniveau vergeleken)Ja
Lactaatdrempel (door een analyse van uw tempo en hartslag wordt ingeschat wanneer uw spieren snel vermoeid zullen raken)Ja (met compatibel accessoire)
HardloopsessiesJa
RaceprognoseJa
Ondersteuning voor snelheids- en cadanssensor (met sensor)Ja

Buitenrecreatiefuncties

Beschikbare buitenrecreatieprofielenHiken, klimmen, skiën, snowboarden, cross-country skiën, peddelsurfen, roeien, kajakken
Navigatie van punt naar puntJa
Kruimelspoor in real-timeJa
Terug naar startJa
TracBack®Ja
UltraTrac modeJa
Mijn omgeving modusJa
HoogteprofielJa
Afstand tot bestemmingJa
Barometrische trendindicatorJa
ClimbPro™ klimrouteplannerJa
Automatisch klimmen tijdens trailrunJa
Verticale snelheidJa
Totale stijging/dalingJa
Voorspellend hoogteprofielJa
Vooraf geladen topografische kaartenJaJa
Ondersteuning voor downloadbare kaartenJa
Compatibel met BaseCampJa
GPS-coördinatenJa
Geprojecteerd waypointJa
Peil en gaJa
OppervlakteberekeningJa (via Connect IQ™)
Jaag-/viskalenderJa (via Connect IQ™)
Zon- en maangegevensJa (via Connect IQ™)
Dubbele grid-coördinatenJa
XERO locatiesJa

Fietsfuncties

Beschikbare fietsprofielenBuiten en binnen fietsen, mountainbiken
Koersen (resultaten vergelijken met eerdere activiteiten)Ja
Fietsronde en maximaal vermogen per ronde (met vermogenssensor)Ja
Race tegen een activiteitJa
Tijd-/afstandwaarschuwing (er klinkt een alarm als u een doel hebt bereikt)Ja
FTP (Functional Threshold Power)Ja (met compatibel accessoire)
Garmin fietskaart (navigeerbare wegenkaarten voor fietsers)Ja
Compatibel met Vector™Ja
Compatibel met vermogenmeters (geeft de vermogensgegevens weer van compatibele ANT+™-vermogensmeters van andere leveranciers)Ja
Geavanceerde Vector ondersteuningJa
Compatibel met Varia Vision™ (head-mounted display)Ja
Compatibel met Varia™ radar (naar achteren gerichte radar)Ja
Compatibel met Varia™ lampenJa
Cadans (real-time aantal stappen per minuut)Ja
Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.