Home » Gel als voeding tijdens een triathlon

Gel als voeding tijdens een triathlon

gel als voeding tijdens een triathlon

Er zijn verschillende triatleten en coaches die de voorkeur geven aan het nemen van enkel gel als voeding tijdens een triathlon. Dit is zeker over de lange afstanden iets dat niet erg gebruikelijk is. Maar wat zijn de voordelen van het nemen van enkel gels in plaats van vast voedsel tijdens een triathlon? En is dit geschikt voor alle triatleten?

Alleen gel als voeding tijdens een triathlon

Zeker tijdens kortere triathlons wordt er vaak alleen gebruik gemaakt van vloeibaar voedsel, zoals gels, voor energie. Tijdens triathlons over langere afstanden (vanaf een halve triathlon) is het minder gebruikelijk om alleen gels te nemen als voeding. Gels worden dan vaak gecombineerd met vast voedsel, denk dan aan bananen maar ook aan energierepen. Toch zijn er een hoop voorstanders van het nemen van alleen gels tijdens triathlons over langere afstanden. Zij benoemen onder andere als voordeel dat de gels makkelijker (en sneller) verwerkt kunnen worden door het lichaam, hierdoor kunnen maagklachten worden voorkomen. Verder nemen de gels weinig ruimte in beslag en kan je ze makkelijk innemen. Gels bestaan vooral uit koolhydraten en wat zouten. Het lichaam heeft tijdens duursporten vooral koolhydraten nodig als energiebron. Vezels, vetten en eiwitten kan het lichaam tijdens een lange en zware wedstrijd minder goed verwerken.

banner

Tips voor het gebruik van gel als voeding tijdens de triathlon

Een van de meest gegeven tips voor wanneer je gels als enige voeding wil gebruiken is dat je er genoeg water bij moet blijven drinken. Een geconcentreerde gel kan maagklachten zoals maagkrampen en diarree veroorzaken tijdens de training of wedstrijd. Wanneer je er water bij neemt valt de gel vaak beter op de maag en worden de voedingsstoffen beter opgenomen door het lichaam. Ook zijn er gels die meer vloeibaar zijn en dus makkelijker weg te krijgen. Sommige triatleten kiezen ervoor om de gels te vermengen met water in een bidon. Elektrolyten (Wikipedia) in gels zorgen ervoor dat de koolhydraten beter worden geabsorbeerd door de darm en dat je na het nemen van de gel geen last hebt van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Verder is het belangrijk om voor de wedstrijd al te trainen met de gels, zo kan je lichaam er aan wennen.

Waar koop je gel voor (duur)sporters?

Bekijk hier de gels | Body & Fitshop|Holland&Barrett

Er zijn veel verschillende (web)winkels waar je gels kan kopen. Bekende merken van sportvoeding en sportgels zijn bijvoorbeeld Science in Sport (SIS) en Powerbar. Het is belangrijk om ruim voor de wedstrijd al te beginnen met het testen van de gels en te bepalen welke gel voor jou goed geschikt is, qua smaak en samenstelling.

Het merk Vega Sport van Brendan Frazier is veganistisch, vrij van gluten, soja, zuivel en kunstmatige kleur-, geur- en zoetstoffen.

powergel

Is het nemen van alleen gel tijdens de wedstrijd voor iedere triatleet geschikt?

Is het nemen van alleen gel tijdens een triathlon over een langere afstand geschikt voor iedere triatleet? Theoretisch gezien zou het nemen van enkel gelletjes tijdens een triathlon voor iedere triathleet geschikt zijn, je krijgt immers de benodigde energie binnen. Het is echter wel zo dat iedere triatleet anders is en zijn eigen voorkeuren heeft. Sommige triatleten zullen het bijvoorbeeld wel prettig vinden om vast voedsel te eten tijdens een race, en krijgen juist last van maagklachten wanneer ze alleen maar gel nemen als voeding. Gel gaat snel door je spijsverteringssysteem waardoor je een hongergevoel kan krijgen. Ook de voorkeuren voor smaak en merken kunnen verschillen. Het is altijd aan te raden om vooral eens te experimenteren tijdens trainingen! Op deze manier kan je uitvinden wat voor jou werkt.

Zelf sportvoeding maken

Vaak bestaat een sportgel uit maltodextrine, zouten, suikers (glucose of fructose, wordt ook wel fruitsuiker genoemd) en soms wat cafeïne. Maltodextrine en zouten (in de vorm van elektrolytenpoeder of tabletten) kan je in veel webwinkels kopen. Omdat maltodextrine geen smaak heeft kan je er zelf makkelijk een smaak aan geven met behulp van een siroop. Deze mix van ingrediënten kan je makkelijk bewaren in een bidon en nemen met water dat door de organisatie wordt uitgedeeld. Toch zijn er ook veel mensen die bewust kiezen voor een kant-en-klare sportgel. Een kant-en-klare sportgel neemt weinig ruimte in, je kan de inname beter verdelen over de wedstrijd en je kan de gel nemen met water dat wordt aangeboden door de organisatie.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *