Leesvoer voor triatleten: Boeken van Joe Friel

Joe Friel

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Ben jij op zoek naar leesvoer voor triatleten? Hou dan deze serie blogartikelen in de gaten! Wij zoeken boeken met de meest interessante informatie voor triatleten. Boeken over training, maar ook over voeding en materiaal.  In deze blog gaan we het hebben over de boeken van Joe Friel. Een aantal bekende boeken van zijn hand zijn onder andere The triathlete’s training bible en Your first triathlon. Lees meer over dit bekende gezicht in de triathlonwereld en verdiep je in de boeken die hij geschreven heeft.

Over Joe Friel

Joe Friel is een sportcoach met een master in bewegingswetenschappen die zich richt op coaching van (elite) triatleten en wielrenners. Naast het coachen van atleten richt hij zich op het schrijven van boeken. In totaal zijn er 9 boeken te vinden die (deels) op zijn naam staan. Het laatste boek is uitgekomen in 2018 en er zijn ook nog nieuwe edities van boeken uitgebracht in 2018. Nog een leuk weetje: Joe Friel is één van de bedenkers van het populaire TrainingPeaks.

De trainingsfilosofie die Friel gebruikt is die van periodisering. Deze trainingsfilosofie is ontwikkeld door Tudor Bompa.

Een bekende atleet die werd gecoacht door Joe Friel is olympisch triatleet en winnaar van de Ironman Triathlon 2002 in Lake Placid.

Een korte beschrijving van de boeken (mede) uitgebracht door Joe Friel

Triathlete’s Training Bible

Bekijk dit boek in de winkel

triathlete's training bible

De Triathlete’s Training Bible is een boek dat iedere triatleet in de kast zou moeten hebben staan. Het is een dik en groot boek vol met informatie voor beginnende en ervaren triatleten. In het boek vind je veel informatie over de voorbereiding voor een triathlon, ook vind je veel voorbeelden waardoor de stof makkelijker te begrijpen en toe te passen is. Wanneer je later iets wilt teruglezen kan dat makkelijk. De verschillende onderdelen zijn duidelijk verdeeld in het boek.

Your Best Triathlon

Bekijk dit boek in de winkel

Zelf een trainingsschema samenstellen? Dan heb je waarschijnlijk het meest aan het boek Your Best Triathlon. Waar je in Triathlete’s Training Bible vooral veel informatie krijgt over de triathlonsport en over de voorbereiding voor een triathlon, krijg je in Your Best Triathlon veel handvaten aangereikt om zelf een trainingsschema te maken. Een aantal onderwerpen uit de Triathlete’s Training Bible worden hier ook behandeld, maar dan wat minder uitgebreid. Dit is als het ware de praktische opvolger van de Training Bible.

your best triathlon

Cyclist’s Training Bible

Bekijk dit boek in de winkel

Sneller fietsen? Dit is het boek dat je in huis moet hébben wanneer je jouw fietstijden wilt verbeteren. Deze uitgebreide “fietsersbijbel” is niet alleen voor wielrenners, ook alle andere fietsliefhebbers kunnen dit boek goed gebruiken!

cyclist's training bible

Power Meter Handbook

Bekijk dit boek in de winkel

Hoe kan je nou op de effectieve manier een vermogensmeter inzetten om je prestaties op de fiets als wielrenner of triatleet te verbeteren? Op deze vraag wordt in dit boek antwoord gegeven. Je leert in dit boek alles over de werking van een vermogensmeter zonder dat je hiervoor veel technische kennis moet hebben. Ook leer je meer over de toepassingen van de vermogensmeter.

power meter handbook

Fast After 50

Bekijk dit boek in de winkel

Wanneer je de 50 jarige leeftijd gepasseerd bent, hoeft dat niet te betekenen dat je langzamer wordt. Tot ver na je 50ste kan je wedstrijden blijven doen en zo gezond mogelijk blijven. Echter verandert de reactie van het lichaam op trainingen wel naarmate je ouder wordt. Het is dus belangrijk om je aanpak hier ook op af te stellen. Het lichaam heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan een langer herstel. Er is in het boek genoeg aandacht voor verschillende elementen zoals voeding, herstel, krachttraining en intensieve trainingen. In het boek krijg je ook verschillende handvatten om zelf een plan op te stellen. Het boek bevat ook verschillende bijdragen van andere experts.

fast after 50

Your First Triathlon

Bekijk dit boek in de winkel

Het boek Your First Triathlon kan je gebruiken om jezelf klaar te stomen voor je eerste triathlon over de sprint of de olympische afstand. In dit boek wordt alles wat te maken heeft met de voorbereiding voor een triathlon op een eenvoudige manier uitgelegd. Gebruik het 12-weekse trainingsplan met trainingsschema’s die niet meer dan 5 uur per week in beslag nemen. Heb je al ervaring met één van de drie triathlononderdelen? Dan kan je ook gebruik maken van één van de aangepaste plannen. Naast de triathlonschema’s vind je in het boek ook veel andere praktische tips over jouw eerste triathlon.

your first triathlon

The Triathlete’s Training Diary

Bekijk dit boek in de winkel

The Triathlete’s Training Diary is de ideale aanvulling op de boeken Triathlete’s Training Bible en Your Best Triathlon. In dit trainingsdagboek voor triatleten vind je naast informatie over het samenstellen van een trainingsschema genoeg ruimte om alle trainingsgegevens te noteren en bij te houden. Ook de resultaten van fysiologische testen kan je in dit boek kwijt.

training diary
Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.