Maurten review en Maurten marathon plan

Maurten review en marathon plan

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wanneer je eenmaal gewend bent aan een merk sportvoeding én hier tevreden over bent stap je niet zo snel over naar een ander merk. Dat is eigenlijk zonde want er komen zo af en toe merken bij die in hun product nieuwe innovaties hebben toegepast. Eén van deze merken is het merk Maurten – dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. Je vindt de sportvoeding nu ook terug bij grote sportevenementen zoals Ironman wedstrijden en een aantal bekende marathonwedstrijden. In deze blog vind je onze Maurten review.

Maurten Review

Voor deze Maurten Review hebben wij alle sportvoedingsproducten van Maurten uitgeprobeerd. Wij waren vooral benieuwd naar hoe de sportvoeding “valt” tijdens het hardlopen. Daarom hebben we de producten getest tijdens duurlopen en koppeltrainingen (fietsen – hardlopen).

Review Maurten Gel 100

De Maurten Gel 100 heb ik uitgeprobeerd tijdens een duurloop. Omdat je bij de meeste sportgels verschillende smaken kan bestellen was ik benieuwd naar de smaak van de Gel 100. Ook was ik benieuwd naar de structuur van de gel. Iets dunnere en meer waterachtige gels (zoals SiS) vind ik vaak minder prettig om te nemen dan dikkere gels (zoals de PowerGel). De Maurten gel heeft een soort puddingachtige structuur. Je moet er echt stukjes afhappen en een beetje kauwen. Er zit aan de gel een beetje een licht zoete neutrale smaak. Ik was tevreden over de smaak en structuur, al is het even wennen dat je de gel niet zo kan doorslikken. De gel viel heel licht op de maag en leverde wel genoeg energie. Deze gel hoef je niet persé met water in te nemen. Dat heb ik dan ook niet (altijd)gedaan.

Maurten gel 100

Maurten gel 100 cafeïne

Drink mix 160 en drink mix 320

Beide drink mix soorten van Maurten leng je aan met 500 ml water. Wat ik fijn vind aan deze drink mix is dat ze in zakjes verpakt zijn waardoor je altijd de juiste hoeveelheid neemt en je ze makkelijk mee kan nemen. Schud de bidon goed door of roer nog even met een lange lepel nadat het poeder is opgelost. Wij hebben gemerkt dat er soms een kleine gelachtige substantie in de bidon blijft zitten.

Drink mix 160

  • Bevat 39 gram koolhydraten

De Drink mix 160 bevat minder koolhydraten – namelijk 39 gram – dan de drink mix 320 – met 79 gram koolhydraten. Je lost de poeder uit het zakje op in een bidon met 500 ml water.

Drink mix 320

  • Bevat 79 gram koolhydraten

In theorie zou je genoeg hebben aan één bidon van 500 ml met Maurten drink mix 320 per uur tijdens een duurinspanning. In een uur mag je namelijk 60-90 gram koolhydraten nemen. Praktisch gezien zou dit ideaal zijn. Je krijgt meteen voldoende water binnen en je hoeft niet te “klooien” met gels of vaste voeding (bananen, energy bars etc.). Al drinkend is het veel makkelijker om de koolhydraten binnen te krijgen. Om uit te testen hoe het zou werken heb ik de drink mix uitgeprobeerd op een lange trainingsdag. Het vulde inderdaad genoeg en ik bleef energie houden! Tijdens het fietsen vind ik het echter wel fijn om iets van vast voedsel binnen te krijgen.

Maurten marathon plan

Handig om te weten is dat je op de officiële Maurten website een zeer uitgebreide Fuel Guide vindt voor tijdens het hardlopen en tijdens het fietsen. Hier kan je voor verschillende afstanden vinden welke Maurten sportvoeding je wanneer kan nemen.
Denk bij het hardlopen aan lange interval hardlooptrainingen, een marathon plan, lange duurlopen, tempo runs en meer. Bij de fuel guides voor tijdens fietsen kan je denken aan voedingsplannen voor tijdens Vlaamse Klassiekers, klassiekers in de Ardennen, sprint specifieke trainingen en lange klims.

Voor het marathon plan (bij een marathon iets onder de 4:30) raden ze aan om 6 gels te nemen en de gels met én zonder cafeïne af te wisselen. De dag ervoor kan je de drink mix 320 nemen en drie uur voor de race de drink mix 160. Bij het advies schrijven ze dat de 6 gels een compromis zijn tussen de wetenschappelijke aanbeveling (meer gels) én de praktische toepassing. Veel sporters krijgen meer gels namelijk moeilijker weg.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.