Spierverzorging voor een sneller herstel

spierverzorging

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

In veel verschillende drogisterijen en (web)winkels vind je spierbalsems, spiersprays en andere spierverzorging. Een voorbeeld hiervan is de populaire (en heftig geurende) tijgerbalsem. Door het gebruik van deze verkoelende of verwarmende producten zou je minder last hebben van spierpijn na een zware training. Maar is dit ook zo? En wat zeggen onderzoeken hierover? Wij hebben het uitgezocht!

Werkt spierverzorging zoals balsem en sprays?

Laten maar meteen beginnen met de meest belangrijke vraag: Werken al deze spiersmeersels en sprays? Het antwoord is iets complexer dan een simpele ja of nee. De warmte (of kou) die je ervaart bij het gebruiken van deze producten kan de aandacht afleiden van de spierpijn waardoor het lijkt alsof je er minder last van hebt. Het is niet zo dat er veel onderzoeken zijn die bewijzen dat deze spierproducten ook écht werken. Dit komt vooral omdat de stofjes de spieren nauwelijks tot niet kunnen bereiken. Toch worden de producten door veel (top)sporters en professionals gebruikt. Voornamelijk omdat mensen het gevoel hebben dat het werkt en omdat het verwarmende of verkoelende effect voor veel atleten prettig is.

Zelf spierverzorging gebruiken

Je hebt kunnen lezen dat er niet veel bewijs is dat de spiersmeersels ook daadwerkelijk de spieren bereiken en hier invloed op kunnen uitoefenen. Wel vinden veel (top)atleten het fijn om de spierbalsems te gebruiken. Ze vinden het verwarmende of verkoelende aspect prettig aanvoelen en/of denken dat het werkt. Wanneer je na een zware training last hebt van spierpijn kan je dus beter je spieren goed laten masseren en op een voorzichtige manier rekken. Vind je het fijn om toch spierbalsem te gebruiken? Dan kan dat natuurlijk altijd!

Wat is er verkrijgbaar en waar?

Er zijn verschillende spierverzorgingsproducten verkrijgbaar. Zo vind je in (web)winkels spiercrèmes, balsems, gels en spierverzorging in de vorm van een spray. Het handige aan spierverzorging in sprayvariant is dat het niet in contact komt met de handen. De meeste spierverzorgingsproducten hebben een heftige geur en het is fijn dat je die geur niet op je handen hebt zitten. Er zijn ook  geurloze producten verkrijgbaar. Naast kiezen uit verschillende substanties en geuren kan je ook kiezen voor producten met een verkoelende of juist verwarmende werking en producten met pijn- en onstekingsremmers zoals ibuprofen en diclofenacnatrium. Wij hebben een aantal bekende en populaire producten op een rijtje gezet.

Tijgerbalsem

Misschien is tijgerbalsem wel één van de meest bekende spierverzorgingsproducten. De potjes met balsem zijn de meest bekende producten van het merk. De tijgerbalsem heeft een heftige geur, een combinatie van eucalyptus, en… De balsem is verkrijgbaar in twee verschillende varianten, een rode (is extra sterk en verwarmend) en een witte (is iets minder sterk). De witte variant kan je ook gebruiken wanneer je verkouden bent, smeer dan een klein beetje onder je neus zodat je luchtwegen meer open gaan en je vrijer kan ademen.

Spierspray

Er zijn verschillende spiersprays op de markt. Zo heb je spierspray van het merk Perskindol, Lucovitaal en Ice Power. Ook zijn er drogisterijen die een spierspray hebben uitgebracht onder hun eigen merk, bijvoorbeeld de Kruidvat.

Spierproducten met pijn- en ontstekingsremmers

Er zijn verschillende spierverzorgingsmiddelen te koop met daarin pijn- en onstekingsremmers verwerkt. In producten van Voltaren vind je diclofenacnatrium. De spiergel van Advil en de Mildalgan cooling gel bevat ibuprofen. Naast de duurdere merkproducten heb je ook eigen-merk producten. Zo heeft Kruidvat eigen merk spierspray met Ibuprofen.

Homeopatische middelen

Ben je op zoek naar een homeopatisch middel tegen spier- en gewrichtspijn? Dan kan je eens kijken naar het merk VSM. Dit merk heeft Spiroflor SRL spier- en gewrichtsgel op de markt gebracht. A.Vogel heeft Atrosan spier- en gewrichtsgel op de markt gebracht als een traditioneel kruidengeneesmiddel met actief bestanddeel ethanolextract uit verse Arnica Montana L. bloemen. Ook kan je A. Vogel Symphosan gebruiken voor het verzorgen van zwaarbelaste spieren en pezen. Het merk Weleda komt ook met een speciale sport massage olie met Arnica.

Magnesium in spierolie en crème

Er zijn veel spierverzorgingsproducten op de markt die magnesium bevatten. Zoals onder andere  de Lucovitaal magnesium spierolie. Magnesium zou helpen bij het ontspannen en goed laten functioneren van de spieren. Magnesium krijg je binnen via voeding en eventueel via supplementen. Met de magnesium spierolie zou jouw lichaam de magnesium via de huid opnemen. De olie zou je ook kunnen gebruiken in een (voeten) bad.

Online aanbieders van spierverzorging

Er zijn veel online aanbieders van spierverzorgingsproducten. Wij hebben een aantal van deze aanbieders op een rijtje gezet met (eventueel) opvallende kenmerken erbij. Ook kan je bij winkels van onder andere de Kruidvat en de Etos terecht voor spierverzorging.

Optrimize

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: