Rond deze tijd zijn veel triatleten bezig met het bepalen van de doelen voor het komende jaar (of misschien zelfs de komende jaren). Misschien wil je volgend jaar wel (meerdere) korte triathlons finishen, of kies je ervoor om een halve of een hele triathlon te doen. Wanneer je op zoek bent naar een – lange afstands- – uitdaging kan je ook een ultra triathlon als doel nemen. In Nederland is de vrouwelijke triatlete Jacomina Eijkelboom misschien wel één van de meest bekende ultra triatleten. Lees in deze blog meer over het trainen voor een ultra triathlon.
Over Jacomina Eijkelboom
Ultra-triatlete Jacomina Eijkelboom is onder andere bekend door haar geweldige prestatie tijdens de Enduroman Arch to Arc triathlon. Ze is de snelste vrouw ooit die deze ultra-triathlon heeft afgelegd. Ze heeft tijdens deze wedstrijd 140 km hardgelopen, 33 km gezwommen en 290 km gefietst in 66 uur en 56 minuten. In 2020 wilde ze meedoen aan de Transamerica Triathlon, 50 km zwemmen, 5000 km bikepacking en 500 km (hard-) lopen. Door corona ging dat avontuur helaas niet door en heeft ze een triathlon door Nederland gedaan. Nu heeft ze haar zinnen gezet op de Transamerica Triathlon in 2021! Ben je benieuwd naar haar voorbereidingen en wedstrijden? Volg Jacomina dan op haar social media kanalen of via haar blog:
Instagram:
https://www.instagram.com/jacominaeijkelboom/
Facebook:
https://www.facebook.com/Jacomina.Ultra.Athlete
Blog:
https://jacomina-ultra-athlete.nl/blog
Is ultra triathlon iets voor jou?
Is een ultra triathlon iets voor jou? Het voltooien van een ultra triathlon is een prachtige uitdaging. Trainen voor zulke lange afstanden zal echter ook veel tijd kosten. Heb je genoeg tijd (en zin) om veel te trainen, krijg je genoeg steun van je partner en omgeving en vind je het niet erg dat jouw sociale leven op een lager pitje komt te staan? Wie weet is een ultra triathlon dan wel iets voor jou!
Trainen voor een ultra triathlon
Bij het trainen voor een ultra triathlon is het natuurlijk belangrijk om veel kilometers te maken. ’s Winters begin je met het (rustig) bouwen aan een stevige basis. Dit doe je door regelmatig en consistent te trainen. Dus liever 8 verschillende trainingen van een uur in plaats van één training van acht uur. Jezelf al die 8 keren motiveren om te trainen is ook nog eens goed voor je doorzettingsvermogen. Het is enorm belangrijk om veel tijd te stoppen in het werken aan een goede en efficiënte zwemtechniek. Met de juiste zwemtechniek kan je namelijk de snelheid verhogen zonder dat het je meer energie kost. Als laatste is “Train hard, race easy” een mooie tip. Je hoeft niet alle trainingen kapot te gaan. Maar zware trainingen zullen er wel voor zorgen dat de wedstrijd “makkelijker” aanvoelt. Fietstrainingen waarbij je bijvoorbeeld met iemand fietst die je helemaal tot het gaatje kan laten gaan maken je fysiek en mentaal sterker. Tijdens een triathlon over een langere afstand moet je nog energie overhouden voor het laatste onderdeel, daarom zal je nooit zo hard gaan. Vergeleken met deze zware trainingen zal het onderdeel mentaal een stuk minder zwaar aanvoelen.
Mentaliteit
Net als bij andere triathlons is visualiseren één van de onderdelen die bij een goede mentale voorbereiding passen. Wanneer je alles kan visualiseren – ook wat je moet doen wanneer er iets tegenzit – geeft dat je vertrouwen tijdens de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd is het belangrijk om positieve gedachtes te hebben over het verloop van de wedstrijd. Verder is het belangrijk om veel alleen te trainen. Tijdens de wedstrijd zal je er namelijk ook alleen voor staan. Werk aan discipline en doorzettingsvermogen door alle trainingen die op de planning staan af te werken, tenzij je last hebt van een blessure of je lichaam extra rust nodig heeft. Bij iedere keer dat je met frisse tegenzin (door koud, regenachtig weer of een vroeg tijdstip) toch gaat trainen, zal je werken aan doorzettingsvermogen. Ook tijdens de wedstrijd zal je hier profijt van hebben.
Herstel
Herstel tussen trainingen is enorm belangrijk. Zeker wanneer je zo veel trainingsuren maakt. Genoeg slaap, regelmatige bezoekjes aan de fysio voor een sportmassage en misschien zelfs yogalessen voor flexibiliteit kunnen hieraan bijdragen. Sommige ultratriatleten werken aan uithoudingsvermogen door meer lange fietssessies in plaats van hardloopsessies in te plannen. Je werkt dan wel aan uithoudingsvermogen maar belast het lichaam minder dan met hardlopen waardoor je hardloopblessures kan voorkomen.
Voeding
Voeding is een belangrijk onderdeel in de voorbereiding naar een ultra triathlon. Ook voor een goed herstel van het lichaam na trainingen speelt de juiste voeding een belangrijke rol. Het is belangrijk om veel te oefenen met de voeding en supplementen die je tijdens de wedstrijden zal gebruiken. Zo leert je lichaam hier goed op te reageren en leer jij wat voor jouw lichaam en maag goed werkt. Tijdens de wedstrijd is het enorm belangrijk om je lichaam vanaf het begin goed te voeden. Je verbrandt tijdens een wedstrijd zo veel calorieën dat je er (bijna) niet tegenop kan eten. Het wordt nog lastiger wanneer je te laat begint met eten.
Voorbereiding voor een ultra triathlon
Naast trainen voor een ultra triathlon vergt zo’n wedstrijd ook een andere voorbereiding. Tijdens een ultra triathlon heb je vaak geen verzorgingsposten. Je stelt vaak een eigen team samen die jou op de route verzorgt en voor voeding en drinken zorgt. Samen met dit team bedenk je waar je voeding en drinken aangereikt wilt krijgen. Ook probeer je toiletstops te plannen, of in ieder geval te kijken hoe je dit oplost op een route zonder toiletten zoals bij een normale wedstrijd. Het testen van het materiaal wat je gaat gebruiken tijdens de wedstrijd is ook iets wat je regelmatig moet doen voor de wedstrijd. Het doen van een loopanalyse en een bikefitting is heel handig wanneer je blessurevrij wilt blijven tijdens het trainen en wanneer je zo comfortabel mogelijk op je fiets wilt kunnen zitten tijdens lange afstanden.
De wedstrijd
Tijdens de wedstrijd kan je de race opdelen in verschillende kleinere tussendoelen. Dit maakt het mentaal makkelijker te beheersen. Wanneer je focust op de gehele afstand die je nog moet afleggen kan je het mentaal zwaar krijgen. Ook is het belangrijk om je eigen tempo aan te houden. Aan het einde moet je namelijk nog energie over houden voor het laatste onderdeel. Zorg dat je goed voorbereid bent en overal een plan B voor hebt liggen. Dit geeft je een hoop rust en zorgt er ook voor dat een tegenslag je niet meteen uit het veld slaat. Handig om te weten: Soms is de duur van de wedstrijd zo lang dat de batterijduur van (bijvoorbeeld) jouw sporthorloge niet zo lang mee gaat. Daarom is het ook belangrijk om dan niet in de stress te raken en te weten hoe je zonder sporthorloge een juist tempo kan aanhouden.
Ultra triathlon wedstrijden in Europa
In Europa worden er verschillende ultra triathlon wedstrijden georganiseerd. In het eerste weekend van Oktober kan je in Benicassim, Spanje deelnemen aan de Infinitriman. Ook de onderstaande wedstrijden uit de IUTA (International Ultra Triathlon Association) race kalender vinden in Europa plaats.
- Swissultra | Buchs, Zwitserland
- Italy Ultra Race | Fano, Italië
- Bretzel Ultra Tri | Colmar, Frankrijk
- In. Triple Ultra Triathlon | Lensahn, Duitsland