Wat eet je op een trainings- of wedstrijddag? Sportvoeding of “normale” voeding?

sportvoeding

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Op trainings- en wedstrijddagen heeft jouw lichaam meer energie nodig dan op rustdagen. Uiteraard zijn er veel soorten sportvoeding op de markt. Denk hierbij aan gelletjes, koolhydraatrijke dranken en energyrepen. Maar wat kan je nou beter eten? Sportvoeding of “normale” voeding?

Wat heeft jouw lichaam nodig voor – tijdens – na een training of wedstrijd?

Jouw lichaam heeft extra energie nodig om tijdens een training of wedstrijd goed te kunnen presteren. Hiervoor gebruikt het lichaam voornamelijk koolhydraten als energiebron. Ook voor het herstel zijn koolhydraten belangrijk, net als eiwitten. Zeker tijdens langere trainingen en wedstrijden wil je dat jouw lichaam de energie zo makkelijk mogelijk kan verwerken. Daarom is het belangrijk om een koolhydraatbron te kiezen met zo min mogelijk vezels.

Wat kies je? Sportvoeding of “normale” voeding?

De vraag is natuurlijk wat je het beste kan kiezen om jouw lichaam zo goed mogelijk te voeden net voor en tijdens het sporten. Bij het geven van dit antwoord gaan we ervan uit dat je in de basis de juiste combinatie eiwitten/koolhydraten en vetten binnen krijgt en voldoende micronutriënten. Wanneer dit zo is, vinden wij dat er meer voordelen zitten aan sportvoeding ten opzichte van “normale” voeding. Zo kan je deze voeding makkelijker binnenkrijgen (zeker gelletjes, al geldt dat niet voor iedereen ?). Ook kan je makkelijker portiecontrole toepassen en de voeding verdelen over de training of wedstrijd. Een nadeel van sportvoeding is dat het een stuk duurder is dan wanneer je zelf voeding voor tijdens het sporten maakt of een banaantje en pannenkoek eet voor de koolhydraten. Uiteraard kan je sportvoeding ook vervangen door “normale” voeding wanneer je dit prettiger vindt.

Sportvoeding en sportsupplementen

In verschillende webwinkels vind je sportvoeding en sportsupplementen. Sportvoeding bestaat uit gelletjes, energyrepen, sportdranken en hersteldranken. Sportsupplementen zijn vitamines, mineralen en vetten die je in verschillende vormen bij kan slikken. Veel triatleten nemen in de winter bijvoorbeeld extra vitamine D, maar ook cafeïne wordt gebruikt om beter te kunnen presteren tijdens een wedstrijd. Dit zijn slechts enkele van de populaire supplementen voor triatleten.

Sportvoeding en sportsupplementen: Een overzicht

Optrimize

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: