Wie deelneemt aan een triathlon in Nederland of internationaal of er als toeschouwer naar kijkt, ziet veel deelnemers in een trisuit van Decathlon. Het kleurt bij veel triathlons roze en blauw! Decathlon verkoopt onder het merk Aptonia diverse artikelen voor triatleten, waaronder de trisuits. Deze zijn beschikbaar voor mannen (korte mouw en lange mouw), vrouwen (top, broek en mouwloos) en kinderen (mouwloos). Op de Triathlon365 redactie hebben twee van de drie vaste redactieleden een Aptonia Decathlon trisuit in bezit. In deze blog lees je onze ervaringen met deze trisuits en bekijk je alle soorten triathlonpakken die de sportwinkel onder het merk Aptonia verkoopt. Ook beantwoorden we de vragen: “Is een Decathlon trisuit goed voor beginners?” en “Wat voor trisuit moet ik kopen voor mijn eerste triathlon?”.

Alle Decathlon trisuits op een rij met actuele prijzen

SoortPrijsWebwinkel
TRISUIT HEREN MOUWLOOS ZWART BLAUW€29,99Bekijk in winkel 
TRISUIT HEREN KORTE MOUWEN ZWART/BLAUW€59,99Bekijk in winkel
TRISUIT DAMES MOUWLOOS ZWART / ROZE€29,99Tijdelijk uitverkocht
TRISUIT BROEK DAMES ZWART/ROZE€29,99Bekijk in winkel 
TRISUIT MOUWLOZE TOP DAMES ZWART / ROZE€29,99Bekijk in winkel
TRISUIT KINDEREN MOUWLOOS ZWART BLAUW€29,99Bekijk in winkel 

Wat is een trisuit?

Een tri-suit is een kledingstuk uit één stuk dat speciaal is ontworpen voor triathlon, meestal met sneldrogende functies, vulling aan de achterkant en ritsen om je een wedstrijdoutfit te bieden dat je hoeft te veranderen tijdens zwemmen, fietsen en hardlopen. Triatleten zijn het er over eens het dragen van een tri-suit de voorkeur heeft boven het wisselen van zwem- / fiets- / loopspecifieke kleding tussen de disciplines. Allereerst bespaar je veel tijd bij de transities door niet te hoeven veranderen, ten tweede is een trisuit ontworpen om je comfortabel te houden tijdens het trainen en de wedstrijd. Er zijn ook trisuits die uit twee delen (broek en top) bestaan.

Waarom sommige mensen voor een losse triathlon top en triathlon broek kiezen

Er zit geen technisch verschil aan het trainen of racen in een wedstrijd in een losse triathlonbroek en triathlontop ten opzichte van een trisuit uit één stuk. Wel een praktisch verschil. Zo is een plaspauze eenvoudiger als je een trisuit uit twee stukken draagt en kun je eenvoudiger afwisselen tijdens de verschillende onderdelen. Zo kun je alleen de broek gebruiken als je aan het fietsen bent met daarop een ander shirt of alleen het shirt voor bij het hardlopen. Qua comfort maakt het niet veel uit tijdens het fietsen. De zeem in allebei de soorten trisuits biedt namelijk evenveel comfort. Een trisuit uit twee delen blijft soms wel minder goed zitten als je bijvoorbeeld een wetsuit uittrekt.

Soorten Decathlon trisuits, prijzen en review (2019 – 2020)

In de bovenstaande tabel heb je de soorten al kunnen bekijken. Hieronder bekijken we de soorten trisuits van Decathlon aan de hand van foto’s en onze ervaringen of de ervaringen van bekenden/onze bezoekers.

Heren trisuits van Decathlon

Decathlon heeft twee trisuits in haar assortiment voor mannen. Een mouwloze variant en een variant met korte mouwen. De eerste kost €29,99 en de korte mouwen-versie is twintig euro duurder. Zelf hebben wij goede ervaringen allebei de varianten, maar heeft de versie met korte mouwen onze voorkeur wegens de betere pasvorm en kwaliteit.

Mouwloos Trisuit voor mannen

Mouwloos trisuit mannen Decathlon achterkant

Bekijk dit trisuit in de webwinkel

Productbeschrijving: Ons team van bevlogen triatleten ontwikkelde deze herentrisuit voor wie start met triatlon over korte afstanden. Ideaal voor alle drie de disciplines: volledige rits vooraan, 2 zakken op je rug. Stroken met silicone aan de dijen, zodat het pak beter blijft zitten. Comfortabel en dun zeem in schuimstof.

Voordelen: Snelle droogtijd – Zweetafvoer – Zitcomfort

VOOR JOU GESELECTEERD:
Ovale tandwielen: Onderzoeken, testen en conclusie

Prijs: €29,99

Productsamenstelling: Hoofdstof : 82.0% Polyester, Hoofdstof : 18.0% Elastaan Inzetstuk : 80.0% Polyamide, Inzetstuk : 20.0% Elastaan laag : 90.0% Polyamide, laag : 10.0% Elastaan

Review en ervaringen: Een uitstekend trisuit voor deze prijs. Als je de prijs/kwaliteit meeneemt in de overweging, is dit gewoon een hele goede koop. Prima geschikt voor beginners en voor mensen die voor maximaal een middellange afstand trainen. Sommige mensen klagen over de wrijving met de huid op sommige plekken, maar dit hebben wij zelf nooit gehad. Voor deze prijs koop je zeker geen beter trisuit. Voor de hele afstand zouden wij wel voor een duurdere variant gaan.

Korte mouwen trisuit voor mannen

Heren korte mouwen Decathlon beginners trisuit
Trisuit heren korte mouwen

Bekijk dit trisuit in de webwinkel

Productbeschrijving: Ons team van bevlogen triatleten heeft deze herentrisuit ontwikkeld voor lange afstand triatlons. Ideaal voor alle drie de disciplines: korte mouwen, volledige voorrits, gelzeem, 2 zakken op de rug, 2 zakken op de dijen voor gels, siliconen stroken aan de dijen.

Voordelen: Snelle droogtijd – Zweetafvoer – Zitcomfort – Dankzij bedekking van rug en schouders goede bescherming tegen de zon.

Prijs: €59,99

Productsamenstelling: Hoofdstof : 80.0% Polyester, Hoofdstof : 20.0% Elastaan Inzetstuk : 80.0% Polyamide, Inzetstuk : 20.0% Elastaan laag : 90.0% Polyamide, laag : 10.0% Elastaan

Review en ervaringen: Met dit pak hebben wij veel ervaring. Op de redactie hebben de twee mannen beiden dit pak uitgetest. We zien dit triathlonpak veel tijdens wedstrijden. Het zit prima onder een wetsuit en een wetsuit uittrekken gaat ook eenvoudig, zonder dat je last heb van het trisuit dat eronder zit. Wij ervaren tijdens het hardlopen geen schuurplekken of wrijvingen, waar dat bij het goedkopere model zonder mouwen soms het geval kan zijn. Een uitstekend pak en voor de triathlon beginner zeker aan te raden. Zeer geschikt voor alle triathlon afstanden, al zouden we voor een ultra triathlon (alle afstanden groter dan een hele afstand) toch een ander pak kiezen.

Vrouwen trisuit Decathlon (volledig pak)

Vrouwen trisuit decathlon roze voeding 2 zakken

Bekijk dit trisuit in de webwinkel (tijdelijk uitverkocht)

Productbeschrijving: Ons team van gepassioneerde triatleten ontwikkelde deze trisuit voor dames die starten met triatlon over korte afstand. Ideaal voor alle drie de disciplines: volledige rits vooraan, 2 zakken op je rug. Stroken met silicone aan de dijen, zodat het pak beter blijft zitten. Comfortabele en dunne zeem.

Voordelen: Snelle droogtijd – Zweetafvoer – Zitcomfort

Prijs: €29,99

Productsamenstelling: 80.0% Polyester, Hoofdstof : 20.0% Elastaan Stof binnenkant : 90.0% Polyester, Stof binnenkant : 10.0% Elastaan Inzetstuk : 80.0% Polyamide, Inzetstuk : 20.0% Elastaan laag : 90.0% Polyamide, laag : 10.0% Elastaan

Review en ervaringen: Op de redactie heeft iemand met dit triathlonpak de halve afstand van Almere voltooid. Ze heeft er ook veel trainingen mee verricht. Het pak heeft een goede pasvorm en sluit goed om het lichaam. Bij veel andere trisuits wil er nog wel eens een ruimte zijn bij de onderrug, maar dat is bij het Trisuit mouwloos van Aptonia niet het geval. De zijpanelen schijnen iets door, dit doorschijnen blijft wel beperkt tot de zijkanten. Je hoeft niet bang te zijn dat toeschouwers iets van de bilpartij meekrijgen. Voor deze prijs vind je écht geen beter trisuit. Ideaal voor beginners die trainen voor afstanden tot de middellange afstand. Wij vinden zelfs dat je dit trisuit kan gebruiken voor een hele afstand, omdat het erg comfortabel zit en je geen last hebt van schaafplekken of wrijvingen op de huid. Een top-aankoop voor elke (beginnende) triatleet.

Losse broek om te combineren met de trisuit top

Broek triathlon trisuit decathlon
Triathlon broek dames vrouwen roze decathlon fiets

Bekijk deze tri-broek in de webwinkel 

Productbeschrijving: Ons team van fervente triatleten ontwikkelde deze triatlonbroek voor wie de drie disciplines aan elkaar wil rijgen zonder zich om te kleden. Ideaal voor alle drie de disciplines: droogt snel, het zeem is comfortabel voor op de fiets, en de broek is elastisch zodat ze beter blijft zitten. Om te dragen met de top

Voordelen: Zitcomfort – Positiebehoud – Droogtijd

Prijs: €29,99

Productsamenstelling: Hoofdstof : 80.0% Polyester, Hoofdstof : 20.0% Elastaan laag : 90.0% Polyamide, laag : 10.0% Elastaan

Review en ervaring: Voor beginners die -wegens de voordelen uit het kopje: “Waarom sommige mensen voor een losse triathlon top en triathlon broek kiezen”- een losse triathlonbroek willen, is dit een zeer goede aankoop. Wij hebben zelf geen uitgebreide ervaring met deze losse broek, maar hebben hem wel gepast en kort uitgetest. Qua comfort is er geen verschil tijdens het fietsen met de volledige versie van het pak. Voordeel is dat je deze broek snel aantrekt als je een fietstraining wilt doen. Voor €29,99 kan je het eigenlijk niet laten liggen.

VOOR JOU GESELECTEERD:
Hartslagband Garmin koppelen aan een sporthorloge

Losse triathlon top voor vrouwen

Triathlontop vrouwen decathlon
Triathlontop vrouwen decathlon achterkant

Bekijk deze tri-top in de webwinkel

Productbeschrijving: Ons team van fervente triatleten ontwikkelde deze triatlontop voor wie de drie disciplines aan elkaar wil rijgen. Ideaal voor alle drie de disciplines: 3/4-rits voorop, 2 achterzakken. Om te dragen met de broek.

Voordelen: Droogtijd – Zweetafvoer – Zakken (2)

Prijs: €29,99

Productsamenstelling: Hoofdstof : 80.0% Polyamide, Hoofdstof : 20.0% Elastaan Stof binnenkant : 80.0% Polyester, Stof binnenkant : 20.0% Elastaan

Review en ervaring: Het materiaal staat er om bekend dat het knuffelt met de huid. Het sluit erg goed aan en de pasvorm wordt geprezen. De stof is elastisch en robuust tegelijk. Het shirt is voorzien van twee zakken, waarin je tijdens de wedstrijd of training bijvoorbeeld voeding kan bewaren. Tijdens de training kan je hier ook goed wat kleingeld in bewaren. De top is van hetzelfde materiaal gemaakt als het gehele pak, waarin je prima de middellange tot en met hele afstand kan voltooien. Ideaal in combinatie met de triathlonbroek, die we hierboven hebben beschreven.

Trisuit voor kinderen (jongens en meisjes)

Trisuit kinderen decathlon review ervaring leeftijd
Trisuit kinderen decathlon review ervaring leeftijd achterkant

Bekijk het trisuit voor kinderen in de webwinkel 

Productbeschrijving: Ons team van gepassioneerde triatleten ontwikkelde deze trisuit voor kinderen die starten met triatlon. Ideaal voor alle drie de disciplines: rits op de rug, stroken met silicone aan de dijen zodat het pak beter blijft zitten, comfortabele en dunne zeem in schuimstof.

Voordelen: Droogtijd – Zweetafvoer – Zitcomfort

Prijs: €29,99

Productsamenstelling: 80.0% Polyester, Hoofdstof : 20.0% Elastaan Inzetstuk : 80.0% Polyamide, Inzetstuk : 20.0% Elastaan laag : 90.0% Polyamide, laag : 10.0% Elastaan

Review en ervaringen: Wij hebben zelf persoonlijk geen ervaring met het trisuit, dus hebben we ervaringen gevraagd aan mensen om ons heen die dat wel hebben. Het triathlonpak wordt gebruikt voor kinderen (jongens en meisjes) van alle leeftijden. We kennen kinderen van 6 jaar oud tot en met 15 jaar oud die dit pak hebben gebruikt tijdens wedstrijden. Ook bij het trisuit voor kinderen wordt de pasvorm en comfort geprezen. Decathlon wil samen met de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) triathlons populairder maken bij de jeugd. We zouden het daarom leuk vinden als dit trisuit bijvoorbeeld ook in meer kleuren te koop zou zijn of dat het zelfs gepersonaliseerd zou kunnen worden!

Schijnen de trisuits van de Decathlon allemaal door?

Dit is een vraag die we vaak krijgen en tegenkomen op sociale media. We hebben dit bij een aantal reviews en ervaringen al behandeld. Kort samengevat: Edwin als beginnende triatleet gebruikt dit Decathlon trisuit  voor zijn trainingen. Hij heeft een maatje meer, maar heeft geen last van een doorschijnend trisuit. Een ander (vrouwelijk) redactielid heeft de halve afstand van Almere voltooid in de vrouwenversie en merkte aan de zijkanten dat het iets doorschijnend was. Zoals ze al eerder zei: “Je hoeft niet bang te zijn dat toeschouwers iets van de bilpartij meekrijgen”. Bij de mannenversie merkte Edwin dat de goedkopere versie iets meer uitrekte, waardoor het aan de zijkanten doorscheen. Hij adviseert dan ook om voor dertig euro meer de versie met mouwen te kopen. De prijs/kwaliteit is uitmuntend te noemen. Wil je zeker weten dat je geen doorschijnend trisuit koopt? Pas er dan eerst meerdere voordat je tot aankoop overgaat. Alle lichamen verschillen van elkaar. Wat bij de een doorschijnt aan de zijkanten, zal bij de ander helemaal niet doorschijnen.

Conclusie: Verkoopt Decathlon goede trisuits voor beginners?

Hier kunnen we erg kort over zijn: JA.

SoortPrijsWebwinkel
TRISUIT HEREN MOUWLOOS ZWART BLAUW€29,99Bekijk in winkel 
TRISUIT HEREN KORTE MOUWEN ZWART/BLAUW€59,99Bekijk in winkel
TRISUIT DAMES MOUWLOOS ZWART / ROZE€29,99Tijdelijk uitverkocht
TRISUIT BROEK DAMES ZWART/ROZE€29,99Bekijk in winkel 
TRISUIT MOUWLOZE TOP DAMES ZWART / ROZE€29,99Bekijk in winkel
TRISUIT KINDEREN MOUWLOOS ZWART BLAUW€29,99Bekijk in winkel