Een snelle wissel van zwemmen naar fietsen

wissel zwemmen naar fietsen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Eerder hebben wij op Triathlon365 aandacht besteed aan een snelle wissel en dan voornamelijk aan de onderdelen training en het opstellen van de spullen. In deze blog zullen we aandacht besteden aan de eerste wissel, de wissel van zwemmen naar fietsen. Stap voor stap laten wij jou zien hoe je na het zwemonderdeel zo snel mogelijk op de fiets zit.

Voorbereiding wissel zwemmen naar fietsen

Als je jouw onderarmen en onderbenen insmeert met babyolie voordat je de wetsuit aantrekt, krijg je de wetsuit makkelijker uit. Ook kan je extra babyolie smeren op dezelfde plekken in de wetsuit. Wordt het een zonnige dag? Smeer je dan, voordat je gaat zwemmen, in met een goede waterbestendige zonnebrand. Het liefst spray je ook snel nog iets op de kwetsbare plekken waar je sneller verbrandt als je het water uit komt, denk aan schouders, bovenbenen en gezicht.

Zorg dat de juiste spanning op de fietsbanden staat. Hierdoor is de kans veel kleiner dat je lek rijdt.

Heb je lang haar? Dan is het slim om van tevoren te bedenken hoe je je haar gaat dragen. Het kost veel tijd om je haar iedere keer weer in een elastiekje te doen. Veel vrouwen vlechten daarom hun haar in, of laten hun haar invlechten voor de triathlon.

Uit het water

Wanneer je uit het water komt zet je als eerste je zwembril op je voorhoofd, zo heb je beide handen vrij om de wetsuit uit te trekken. De wetsuit trek je, het liefst bij het verlaten van het water, (binnenstebuiten) uit tot op de heupen. Ondertussen ren je richting je fiets. Heb je nog tijd over? Dan kan je alvast je zwembril en zwemmuts afdoen tijdens het rennen naar de fiets.

Wetsuit uittrekken en startnummertips

Eenmaal bij de wisselplek aangekomen trek je jouw wetsuit verder uit (binnenstebuiten) en doe je jouw zwembril en badmuts af (als je dat nog niet hebt gedaan). Deze wisselplek kan bij de fiets zijn of op een andere aangewezen plek. Onder je wetsuit heb je al een trisuit (het liefst een hydrodry pak) aan. Als het koud is kan je warmere kleding over je natte trisuit aantrekken.

Het is handig om een elastische band met je startnummer over je trisuit aan te trekken, je kan hem dan makkelijk draaien. Tijdens het fietsen moet het nummer namelijk op de rug en tijdens het hardlopen op de buik.

Schoenen aandoen

Wanneer je na het zwemmen veel zand of steentjes aan je voeten hebt, kan dat gaan irriteren tijdens het hardlopen. Je kan je voeten dan na het zwemonderdeel snel schoonmaken met een handdoek. Heb je redelijke schone voeten? Dan kan je ook met natte voeten je schoenen aantrekken (al dan niet met sokken). Een goede tip is het gebruik van talk in de schoenen zodat je er makkelijker in schiet met natte voeten.

De helm opdoen

Doe direct de helm op én vast voordat je de fiets pakt of ermee gaat lopen! Het zal je misschien verbazen hoeveel mensen hun helm vergeten op of vast te doen en hierdoor een tijdsstraf krijgen. Ook gebeurt het regelmatig dat triatleten in alle haast de helm verkeerd op hun hoofd zetten. De helm leg je op het stuur, of hang je aan het stuur met de voorkant naar de kant waar je aan komt rennen. Zo zet je hem in één keer op de juiste manier op je hoofd.

Naar het fietsparcours

Sommige ervaren triatleten klikken hun schoenen alvast in de pedalen voordat ze op de fiets zitten. Zij doen hun schoenen aan tijdens het fietsen. Voor minder ervaren triatleten is dit niet aan te raden.

Je rent vanaf de wisselzone van het zwemmen naar fietsen met de fiets naar het begin van het fietsparcours, daar mag je pas opstappen.

Doe je een triathlon over een korte afstand? Dan kan je gebruik maken van speciale pedaaladapters. Dit zijn bredere pedalen waar je niet in vast kan klikken. Met deze pedalen kan je fietsen met je loopschoenen aan. Hierdoor gaat de wissel naar het lopen ook veel sneller! Dit is minder aan te raden tijdens langere triathlons.

Optrimize

Categorie: Triathlon

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: