Aanbieding: Sanbo Massage Gun: Bekijk de deal

Motivatie vinden en doelen bepalen voor de komende tijd

motivatie vinden en doelen bepalen
Photo by Jonathan Borba on Unsplash

In dit wedstrijdseizoen zijn er voor de meeste triatleten wedstrijden en doelen weggevallen of verplaatst. Deze veranderingen kunnen er ook voor zorgen dat je minder gemotiveerd bent om te trainen. Er is immers geen specifiek doel meer waar je naartoe kan trainen. Maar hoe kan je weer motivatie vinden om te trainen en wat voor doelen kan je stellen voor de komende tijd? Daar gaan we in deze blog dieper op in.

Hoe komt het dat je de motivatie kwijt bent?

De motivatie die je de andere jaren had in de voorbereiding naar een wedstrijd kan dit jaar – door onder andere het verdwijnen van wedstrijden van de wedstrijdkalender – minder zijn of zelfs weg zijn. Normaal gesproken heb je een bepaalde routine en een bepaald schema waar je je aan houdt om tijdens de wedstrijd topfit te zijn. Bij veel mensen is deze routine doorbroken. Misschien niet alleen de routine van het sporten, maar ook de routine van het werken. Het verdwijnen van het doel en de verstoring van de normale routine kunnen ervoor zorgen dat je minder gemotiveerd bent. Gelukkig kan je de motivatie ook weer terugvinden!

Voordelen van sporten voor de mentale gezondheid

Waar normaal gesproken één van de motivatoren de wedstrijd is, valt deze motivator voor veel mensen nu weg. Het is dus belangrijk om een ander soort doelen te stellen en te bedenken waarom je graag wilt blijven sporten. Sporten heeft onder andere veel voordelen voor de geestelijke gezondheid. Regelmatig sporten kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van stressgevoelens en depressies. Heb je veel last van stress? Dan is het wel belangrijk om te weten dat jouw belastbaarheid lager is en dat je jouw trainingen zal moeten aanpassen om overtraining te voorkomen.

Zo pak je het sporten de komende tijd aan

Heb je veel last van stress? Begin dan met minder trainingen, kortere trainingen en minder intensieve trainingen. De belastbaarheid van jouw lichaam is namelijk lager. Kies de komende weken vooral trainingen die je leuk vind. Zie de komende tijd als off season, maar probeer wel een nieuwe vaste routine te creëren. Hierbij zou je ook hulp kunnen vragen aan een triathloncoach. Ga ook regelmatig naar buiten om te bewegen zodat je tijdens zonnige dagen jouw vitamine D aan kan vullen.

Motivatie vinden in de wintermaanden

De wintermaanden komen er weer aan en het blijft onzeker hoe het triathlon wedstrijdseizoen er in 2021 uit komt te zien. Het kan zijn dat je toch al wedstrijden in gaat plannen of dat je liever wacht tot het echt vast staat hoe het wedstrijdseizoen eruit gaat zien. In de winter zou je wel andere (kleinere) doelen kunnen stellen voor volgend jaar. Misschien zijn er wel onderdelen die je graag zou willen verbeteren. Of wil je deze winter écht eens krachttraining gaan doen naast de triathlontrainingen. Ook trainingsapps zoals Trenara kunnen jou helpen om weer in het ritme te komen. Mis je de uitdagingen? Dan kan je in de winter verschillende hardloopwedstrijdjes doen of kijken naar evenementen op Zwift. Op Zwift vind je namelijk ook veel virtuele races. Ook zijn er virtuele races voor hardlopers met de Rock ‘n’ Roll Running VR series. Deze app kan je koppelen aan meerdere applicaties zoals onder andere Garmin Connect.

Ook interessant
Voeding na een training
Voeding na een training of na een wedstrijd.