Polar OH1 optische hartslagsensor review: onze ervaring en uitleg

Review Polar OH1 ervaring

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

In samenwerking met Polar Nederland hebben we de Polar optische hartslagsensor met de naam OH1 uit mogen testen. Eerder hebben we de Polar H10 hartslagband, waarmee je ook kan zwemmen, uitgetest. Deze is erg goed bevallen. De optische sensor van Polar kan op drie manieren hartslaggegevens meten: via de bovenarm, pols en via de slaap. Zo kun je bijvoorbeeld de optische sensor aan je zwembril vastklikken en een meting tijdens het zwemmen verrichten, zonder dat je hier speciaal een hartslagband voor om hoeft te doen. In dit artikel lees je de uitkomst van onze review, de ervaringen van de redactie.

Wat is de Polar OH1 optische hartslagsensor?

De Polar OH! Is een kleine optische hartslagsensor waarmee je op verschillende manieren hartslag kan meten. Je kan de optische sensor vergelijken met de sensor die in bijvoorbeeld een triathlonhorloge of goede smartwatch zit ingebouwd. Het wordt gezien als een veelzijdig alternatief voor hartslagmetingen via een horloge of borstband. De Polar OH1 kan gekoppeld worden aan je sporthorloge of direct met een app zoals Polar Beat. Eigenlijk kan het hartslaggegevens uitzenden naar alle apparaten die bluetooth en/of ANT+ geschikt zijn en hartslaggegevens kunnen verwerken. Je kan metingen verrichten op drie manieren:

  • Met de meegeleverde armband om de pols (polsmeting)
  • Via de meegeleverde armband aan de bovenarm (bovenarm-meting)
  • Via de slaap aan o.a. een zwembril (slaapmeting)

Polar OH1 heeft een intern geheugen waarmee je één training kunt opslaan. Zo hoef je niet altijd een telefoon mee te nemen om direct de gegevens te synchroniseren. Wij hebben de hartslagmeter in 2020 uitgetest en daarna deze Polar OH1 review geschreven.

Polar OH1 kopen en aanbiedingen

Hieronder zie je de laatste prijzen en aanbiedingen van de Polar OH1. Wij halen de prijzen automatisch elke dag op bij meerdere Nederlandse en Belgische webwinkels.

Onze ervaring met de Polar OH1

Hieronder nemen we je stap voor stap mee met onze ervaringen met deze optische hartslagsensor. We hebben deze sensor in samenwerking met het bedrijf Polar mogen testen. Ze hebben ons de OH1 opgestuurd, maar ons geen vergoeding gegeven. De onderstaande review is geen ingekochte reclame voor het bedrijf maar een echte en eerlijke review over de OH1 volledig gebaseerd op onze mening. Als wij het product echt niks vinden, zullen wij dat ook gewoon melden! Zie ook ons advertentiebeleid voor meer informatie.

Wat zit er in het doosje?

De verpakking is klein en te vergelijken met de H10 hartslagsensor van hetzelfde merk. In de doos zitten een armband, de optische sensor, twee clips om te bevestigen aan de zwembril, een oplaadmodule en de gebruiksaanwijzing (bekijk deze hier in het Nederlands). Hieronder zie je goed de inhoud van het doosje.

Polar OH1 review

Eerst even opladen

Eigenlijk zouden wij de OH1 al iets eerder uittesten, maar door omstandigheden is dit even iets later geworden. De interne batterij was dan ook leeg. Deze hebben we via onze Windows laptop opgeladen met de meegeleverde USB-module. Na het insteken knipperde het lampje rustig oranje, wat betekent dat de OH1 netjes aan het opladen was. Je kan de optische hartslagsensor ook opladen via een stopcontact. Dit doe je door de USB-module met optische sensor in een USB-adapter te steken van bijvoorbeeld een smartphone.

Polar OH1 opladen

Polar OH1 review: In gebruik

Wij hebben zelf – net als de meeste triatleten – een triathlonhorloge. Op de redactie gebruiken we – op het moment van schrijven –  afwisselend de Garmin Forerunner 735XT, Garmin Forerunner 945, Garmin Forerunner 935, Polar Vantage M, Fitbit Versa 2, en de Suunto 9 (bruikleen van vrienden). Deze hebben allemaal een hartslagmeting aan de pols. Wij hebben de sensor uitgetest aan de bovenarm, maar waren voornamelijk benieuwd naar de werking en metingen via de slaap.

Het apparaat is klein, maar niet zo klein dat je deze snel kwijtraakt. De meegeleverde armband, voor metingen aan de bovenarm, is comfortabel, maar niet zo comfortabel als de heerlijke hartslagband van de Polar H10. Voor meting aan de bovenarm voldoende. Je kan de band verstellen, zodat hij voor elk armtype geschikt is.

Koppelen van de OH1 en hartslaggegevens

Wij hebben het apparaat op twee manieren gekoppeld: met een Garmin Forerunner 735XT en met de Polar Beat-applicatie. Nadat we het apparaatje hadden opgeladen en ingesteld hadden, was het koppelen een simpele klus. “Status verbonden” was snel bereikt. Ook met Polar Beat was het instellen een koud kunstje. Erg fijn dat er – in tegenstelling tot de H10 – wel op het apparaat een lampje knippert als er op een juiste manier een connectie met een ander apparaat is gemaakt. De hartslaggegevens wijken niet tot nauwelijks af van de normale polsmeting.

Aanzetten Polar OH1

Zwemmen en hartslag meten zonder hartslagband of horloge

Dit was helemaal nieuw voor ons. Zwemmen zonder dat we een hartslagband nodig hadden voor een hartslagmeting onder water! De Polar OH1 konden we eenvoudig bevestigen aan onze zwembril (twee maten uitgetest). Dit hebben we op de volgende manier gedaan:

  1. De sensor hebben we in de houder geplaatst, de LEDS naar beneden richting de huid en het aan/uit knopje naar boven.
  2. De houder stevig en zo ver mogelijk op het bandje van de zwembril gedrukt.

Tip: Draag de Polar OH1`hartslagsensor op de linkerslaap wanneer je aan de linkerzijde inademt tijdens de borstcrawl, of natuurlijk andersom.   

Gegevens werden netjes opgemeten en gesynchroniseerd na de zwemtraining (twee keer getest in zowel open water als in een zwembad). De gemeten hartslaggegevens wijken niet (veel) af van normale metingen met een borstslagband. Toch wijkt het – bij ons – ongeveer 3% tot 6% af van metingen die we gedaan hebben met een normale hartslagsensor.

Conclusie van onze ervaring met de Polar OH1

Als groot fan van sporthorloges en hartslagbanden was het eerst even wat wennen om de OH1 uit te testen. Toch zijn we aangenaam verrast met de nauwkeurigheid van de metingen, het draagcomfort en de mogelijkheid om via je slaap hartslag te meten. Deze hartslagsensor is ideaal voor mensen die liever geen uitgebreid sporthorloge willen dragen of die willen zwemmen, maar dit liever niet met een hartslagband doen. Opladen werkt soepel en de gegevens synchroniseren ook na elke training netjes. De band is in drie kleuren te verkrijgen, waarvan zwart het populairste lijkt. Een leuke gadget met meerdere functies!

Optrimize

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

2 gedachten over “Polar OH1 optische hartslagsensor review: onze ervaring en uitleg”

  1. Ik heb de OH1 gekocht voor meting van mijn hartslag tijdens hardlopen omdat ik van een borstband schuurplekken krijg. Gebaseerd op jullie review had ik verwacht een nauwkeurig product te hebben gekocht. Nu blijkt hij tijdens het hardlopen niet nauwkeurig te meten. Na een aantal kilometer wordt regelmatig de verbinding met mijn horloge verbroken waardoor de registratie niet nauwkeurig meer is. Bij trainen op hartslag klopt hierdoor je gemiddelde hartslag niet.

    • Dat is erg vervelend! Neem zeker even contact op met de (web-) winkel waar je de OH1 hebt gekocht, zij kunnen je misschien verder helpen. De verbinding met het horloge zou namelijk niet verbroken moeten worden.

Reacties zijn gesloten.

Deel dit artikel op: