Beste fietstrainers: Direct drive en smart trainers

beste fietstrainers

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wanneer je op zoek bent naar de beste fietstrainers van 2023 vind je in deze blog precies wat je zoekt. Wij hebben de beste fietstrainers binnen bepaalde (prijs-) categorieën op een rij gezet. Zo zie je in één oogopslag welke fietstrainer het meest geschikt is voor jouw wensen.

Beste smart bike

We beginnen met de combinatie tussen een fietstrainer en een spinningfiets, een smart bike. Je zou deze smart bikes (ook wel bekend onder de naam smart trainer) kunnen zien als een fietstrainer waar een vaste fiets op staat. Het verschil met een spinningfiets is dat je hem volledig op maat kan zetten en dat je zelfs je eigen onderdelen (zoals jouw eigen pedalen en zadel) kan gebruiken. Ook is de fietservaring erg realistisch en kan je ze via ANT+, Bluetooth en WiFi makkelijk koppelen aan een fietscomputer, laptop of smartphone.

Wahoo KICKR Bike V2.0

De Wahoo KICKR Bike V2.0 is de opvolger van de Wahoo KICKR Bike. Uiteraard vind je op deze smart trainer verbeteringen ten opzichte van de Wahoo KICKR Bike. Zo heeft deze trainer een verbeterde ERG modus. Je kan de trainer koppelen aan andere apparaten via bluetooth, WiFi (nieuw) en ANT+. Je kan kiezen uit 5 verschillende cranklengtes en uit het schakelsysteem van Shimano, SRAM of Campagnolo.

 • Maximaal 2500 watt
 • Hellingspercentage tot 20%
 • Afdalingen simuleren tot 15%
 • Perfect op maat af te stellen (stack, reach, cranklengte)

Wahoo KICKR BIKE V2 Smart Fietstrainer

4.398,90
Bol.com
Prijs gecheckt op 19 juni 2024 07:31

TACX NEO Bike Plus Smart Trainer

Deze smart trainer is de opvolger van de TACX NEO BIKE Smart Trainer T8000.61, dit model kan je nog beter instellen op jouw maten. Wanneer je de smart bike gaat instellen kan je kiezen uit maar liefst 5 verschillende cranklengtes. Maak je met meerdere personen gebruik van deze smart bike? Dan kan je de maten eenvoudig aanpassen. Tijdens het fietsen kan je kiezen voor verschillende versnellingen: SRAM, Shimano en Campagnolo. Op de smart trainer zitten ingebouwde interactieve ventilatoren die worden geregeld door het geleverde vermogen en jouw hartslag.
(Hieronder vind je de voorganger van het beschreven model)

 • 1% nauwkeurigheid
 • Maximaal 2200 watt
 • Stijgingspercentage maximaal 25%
 • Stand-alone te gebruiken

Tacx Neo Bike Smart

Amazon.nl

Beste fietstrainers (direct drive)

Wanneer je ervoor kiest om een fietstrainer aan te schaffen zouden wij altijd aanraden om te kiezen voor een direct drive fietstrainer. Deze zijn er in verschillende prijscategorieën.

Tacx NEO 2T2875 fietstrainer

Op dit moment is de Tacx NEO 2T2875 direct drive fietstrainer in onze ogen de beste fietstrainer op de markt. De Tacx NEO 2T zorgt voor een zeer realistische rijervaring. Dit komt onder andere doordat de fietstrainer verschillende ondergronden kan simuleren. Ook kan hij een afdaling simuleren. In het gebruik is deze fietstrainer ontzettend stil.

 • 2200 Watt vermogen
 • Stijgingspercentage maximaal 20%
 • Stil in gebruik
 • <1% afwijking, erg nauwkeurig dus
 • Koppelen via ANT+ of Bluetooth
 • Stand-alone te gebruiken

Tacx T2875 xx NEO 2T Smart Fietstrainer

★★★★★
1.313,02
Bol.com
Prijs gecheckt op 19 juni 2024 07:31

Wahoo Kickr V6

Vergelijkbaar met de Tacx NEO 2T2875 qua prijs/kwaliteit combinatie is de Wahoo KICKR V6. Beide trainers behoren tot de twee beste fietstrainers die op dit moment verkrijgbaar zijn in de verschillende webwinkels. Je kan – wanneer je fietst op de Wahoo KICKR V6 – tot 5 graden naar links en naar rechts bewegen. Deze mogelijkheid zorgt voor een fietservaring die een stuk realistischer is. Ook is deze trainer weer ontzettend stil in het gebruik.

 • 2200 Watt vermogen
 • Stijgingspercentage maximaal 20%
 • 1% nauwkeurigheid

Wahoo Fitness KICKR Power Smart Trainer V6

1.044,99
Sbsupply.nl
Prijs gecheckt op 19 juni 2024 07:31

Waar let je op bij een fietstrainer kopen?

Wil je een trainer kopen? Dan is het goed om te weten dat er fietstrainers zijn in verschillende prijscategorieën, met verschillende functies en van verschillende merken. De meest bekende merken fietstrainers zijn Tacx en Wahoo. Beide merken hebben meerdere modellen in hun assortiment. De Direct Drive is ideaal omdat je jouw fiets zonder achterwiel op de trainer kunt plaatsen en hierdoor versleten banden voorkomt. Ook zijn dit altijd smart trainers of interactieve trainers die je kunt koppelen aan interessante trainingssoftware zoals Zwift en Rouvy. Hiernaast vind je een lijst met enkele belangrijke specificaties waar je op kan letten bij het uitzoeken van een geschikte fiets trainer:

Aandrijving (Direct Drive)

Geluidsniveau

Met of zonder cassette

Nauwkeurigheid

Stijgingspercentage

Maximale weerstand

Verbinding

Geluidsniveau

Gewicht

Interactief ja/nee

Type rem

Automatische kalibratie

Bekijk alle reviews

Fietstrainers: Soorten en merken

De zoektocht naar een geschikte trainer kan best lastig zijn. Er zijn verschillende soorten en merken in verschillende prijscategorieën. Nadat je jouw budget hebt bepaald kan je kijken naar de verschillende modellen die passen binnen jouw budget. Er is een grote kans dat jij tijdens jouw zoektocht naar een trainer uitkomt bij één van de twee meest populaire merken, namelijk Tacx of Wahoo. De verschillende modellen verschillen bijvoorbeeld in het geluid dat ze produceren, de nauwkeurigheid van de metingen en het maximaal vermogen dat je kunt trappen. Duurdere en betere modellen hebben vaak interessante extra’s zoals road-feel.

Beste fietstrainer: De beste trainer op dit moment is de Tacx NEO 2T T2875.61. Deze fiets trainer is de opvolger van de Tacx NEO 2T T2850. Naast dat deze trainer extreem stil is kan je hem gebruiken zonder netstroom. Dit in tegenstelling tot het vergelijkbare model van Wahoo, de Wahoo KICKR V5.0.

accessoires voor fietstrainers

Er zijn verschillende accessoires verkrijgbaar bij de fietstrainers. Zo kan je een ANT+ dongle gebruiken om jouw trainer te kunnen koppelen aan een PC of laptop. Je kan een mat aanschaffen om het zweet op te vangen, een speciale ventilator voor verkoeling en een tafel waar je jouw laptop/smartphone of andere spullen binnen handbereik neer kan zetten. Uiteraard kan je tijdens het fietsen ook gebruik maken van een sporthorloge, hartslagmeter een fietscomputer en meer.

Veelgestelde vragen over de fiets trainer

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de fietstrainer.

Welke indoor trainer moet ik kopen?

Welke fiets trainer voor jou het meest geschikt is hangt onder andere af van jouw te besteden budget. Wij raden zeker een trainer aan van één van de volgende merken: Wahoo en Tacx. Dit zijn ook de meest populaire modellen.

Hoe werkt een fietstrainer?

Jouw fiets zet je op de trainer om binnen te kunnen trainen. Een interactieve/smart trainer kan je koppelen aan trainingssoftware zoals Zwift of TrainerRoad of Rouvy. Hierdoor worden jouw trainingen leuker en boek je meer vooruitgang.

Welke cassette heb ik nodig voor op mijn trainer?

Koop je een direct drive fiets trainer? Dan heb je een cassette nodig. Bij sommige modellen wordt deze meegeleverd. Bij andere modellen moet je er zelf een los kopen. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar. Kies de maat die past bij jouw fiets.

Optrimize

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: